close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
بلاگ

آسمان سیاه عسلویه

۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۴
شما در ایران وایر
خواندن در ۶ دقیقه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه
آسمان سیاه عسلویه

مهندس امیر حسین پرتوی، شهروند خبرنگار، عسلویه

 

عسلویه برای بسیاری از مردم ایران یعنی قلب صنعت نفت و پتروشیمی و گاز. اما برای ساکنان این منطقه عسلویه یعنی آلودگی شدید هوا و خاک و آب دریا به شکلی که چند سال پیش کارشناسان محیط زیست اعلام کردند آلودگی هوای این منطقه صد برابر بیشتر از آلودگی هوای تهران است.

بخش زیادی از آلودگی در این منطقه به خصوص در زمینه آلاینده های هوا ناشی از فلرها یا شعله های همیشه روشنی است که در گوشه و کنار عسلویه قرار دارند. گازهای همراه نفت به جای انکه به چرخه مصرف و استفاده وارد شوند به دلیل نداشتن تکنولوژی لازم برای این کار توسط این شعله ها سوزانده می شود و همین مساله نیز منجر به ایجاد آلودگی شدید هوا می شود.  

البته آلودگی ها در شهرستان عسلویه به دلیل فعالیت و توسعه شرکت‌های نفتی و پتروشیمی روزبه‌روز در حال افزایش است و تاکنون به تخریب گسترده محیط‌زیست، آب، خاک و سواحل منطقه نیز منجر شده است.  علاوه بر این بر اساس برخی اخبار که البته از طرف برخی مسوولان دولتی تکذیب شد سازمان انتقال خون کشور از ساکنان عسلویه به دلیل تنفس هوای آلوده این منطقه خون نمی گیرد چون امکان اهدای این خون به دیگران به دلیل وجود آلایندگی زیاد در ان امکان پذیر نیست.

ساکنان عسلویه تا کنون چندین بار نسبت به این موضوع اعتراض کرده اند. همین جمعه گذشته نیز امام جمعه شهرستان عسلویه در سخنرانی نماز جمعه خود اعلام کرد شهرستان عسلویه دارای سه مشکل، آلودگی هوا، نبود آب آشامیدنی سالم و بیکاری جوانان است و از مسوولان خواست حل این مشکلات را در اولویت برنامه های کاری خود بگذارند.

موج آلودگی ها در عسلویه پس از روند رو به رشد صنعتی شدن این شهرستان شروع شد. منطقه ويژه اقتصادی انرژی پارس (عسلويه) در سال 1377 طبق مصوبه شوراي عالي مناطق آزاد تجاري-صنعتي به منظور بهره برداري از منابع نفت و گاز حوزه پارس جنوبي و انجام فعاليت هاي اقتصادي در زمينه نفت و گاز و پتروشيمي در محدوده نوار ساحلي عسلويه و خليج نايبند به وسعت 30 هزار هکتار تاسيس شده است.

تسريع در تامين گاز مورد نياز کشور، صادرات گاز و ميعانات گازي، تامين خوراک کليه صنايع وابسته به نفت و گاز و پتروشيمي، تسهيل در اجراي پروژه هاي توسعه ميدان گازي پارس جنوبي و جذب سرمايه گزاري هاي خارجي و داخلي، ايجاد پالايشگاه گاز و ميعانات گازي، ايجاد صنايع پتروشيمي وابسته به گاز، جذب صنايع وابسته به نفت و گاز، ايجاد پايانه هاي صدور ميعانات گازي، نفت و سولفور و مشتقات وابسته، LNG انجام خدمات مورد نياز صنايع نفت و گاز و... از عمده ترين اهداف و فعاليت هاي مورد نظر از تاسيس اين منطقه بوده است.

نزديکي به مخزن گازي مشترک پارس جنوبي به عنوان يکي از بزرگترين مخازن گازي دنيا و نيز امکان صدور توليدات با هزينه اندک، به علت قرار داشتن منطقه در کرانه هاي خليج فارس، فاصله اندک (60 کيلومتر) با پالايشگاه گاز وليعصر کنگان جهت تامين نياز داخلي و صدور گاز به کشورهاي اروپايي از مزيت هاي اصلي منطقه است.

با وجود این اما عسلویه سالهاست با مشکل بزرگ آلودگی هوا دست و پنجه نرم می کند. این آلودگی ها به حدی است که زمستان سال گذشته معصومه ابتکار معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در سفری به این شهرستان اعلام کرد: رییس جمهور با وجود پیشرفت هایی که در زمینه نفت و گاز و پتروشیمی حاصل می شود، نسبت به مردمانی که در شهرهای نخل تقی و عسلویه زندگی می کنند نگران هستند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور خرداد سال قبل نیز در سفر یک روزه ای که به عسلویه داشت، درباره آلودگی تاسیسات پارس جنوبی در این منطقه و تبعات زیست محیطی آن به خبرنگاران گفت : طی هشت سال دولت قبل، ضوابط و استانداردهای زیست محیطی در منطقه عسلویه رها شده بود و باعث شد تا یکی از بدترین شرایط شکل بگیرد.

وی افزود: در نشستی که طی این سفر با برخی مسئولان صنایع فعال در پارس جنوبی داشته​ایم، از آنها خواسته شده برنامه عملیاتی خود را برای کاهش آلودگی و بهبود شرایط منطقه اعلام کنند و از آنجا که وزارت نفت نیز در این خصوص مصمم است ، امیدواریم تا چند ماه آینده اجرایی شود.

طبق گزارش رسانه ها طبق اندازه گیری که در سال 88 برای سنجش میزان آلودگی هوای این شهرستان از سوی دکتر محمدرضا فاطمی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد تهران و گروه همراه وی انجام شد، میزان این آلودگی صد برابر آلودگی هوای کلانشهر تهران اعلام شد.

این کارشناس محیط زیست در همین رابطه در گفتگو با جام جم با اشاره به این که این آلودگی از سال 88 تاکنون نه فقط کاهش نیافته، بلکه به دلیل توسعه واحدهای پتروشیمی افزایش یافته است، گفت: بازدیدی که اخیرا از منطقه داشتیم نیز حاکی از آن بود که هیچ تغییری در جهت کاهش این آلودگی صورت نگرفته است، زیرا تنها دغدغه مسئولان نفتی کشور اکنون فقط توسعه شتابان شرکت ها و واحدهای پتروشیمی است، به طوری که قرار است تعداد این واحدها از 14 واحد کنونی به 22 واحد افزایش یابد و این در حالی است که هیچ چاره ای برای کاهش این آلودگی، نصب فیلترینگ و استانداردسازی این واحدها انجام نمی شود.

وی راهکار کاهش این آلودگی را علاوه بر نصب فیلتر که یک راهکار موقت و نه چندان موثر است، تغییر سیستم واحدهای پتروشیمی و ایجاد واحدهایی بدون شعله(فلرلس) عنوان و تصریح می کند: در همه دنیا سیستم واحدهای پتروشیمی بدون شعله است، به این ترتیب که گازهای خروجی را دوباره وارد چرخه تولید می کنند تا دود و آلودگی ناشی از آتش آنها وارد طبیعت نشود، واحدهای پتروشیمی ما نیز باید براساس چنین سیستمی احداث می شد، در حالی که به دلیل محدودیت های ناشی از تحریم از یک سو و سوءمدیریت ها و تغییرات مکرر مدیران، چنین تمهیداتی اندیشیده نشد و اکنون تمام گازهای تولیدی می سوزد و آلودگی ناشی از شعله های آن وارد هوا می شود.

در همین حال حسنی مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی از خاموشی فلرینگ پالایشگاه‌های پارس جنوبی در سال ۹۶ خبر داد.  طبق خبری که روابط عمومی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی منتشر کردهاست، در جلسه ای که با حضور نماینده‌ی محیط زیست ستاد شرکت ملی گاز ایران و کارشناسان شرکت‌های پالایش گاز بر گزار شد، این خبر اعلام شد.

مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی همچنین اعلام کرد: در حال حاضر میزان فلرینگ مجتمع بیش از ۵۰ درصد کمتر از مقدار طراحی شده است و با اقدامات اصلاحی صورت پذیرفته از دوره‌ی مدیریت گذشته تاکنون، توانسته ایم میزان فلرینگ ۱۷٫۱ میلیون متر مکعب را به ۸٫۲ میلیون متر مکعب برسانیم و انشاالله با همکاری‌های صورت پذیرفته با شرکت نفت و گاز پارس، در سال ۹۶ به سوی خاموشی فلرینگ پالایشگاه‌ها پیش خواهیم رفت.

بر این اساس مردم عسلویه حداقل تا دو سال دیگر باید هوای آلوده ناشی از شعله های آلاینده را در محل زندگیشان تحمل کنند. این البته به شرطی است که وعده داده شده توسط مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی تحقق پیدا کند.

 

ثبت نظر

فرهنگ

«کشتارگاه» در جشنواره کن؛ چند نوجوان کرد در آستانه بلوغ

۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۴
محمد عبدی
خواندن در ۴ دقیقه
«کشتارگاه» در جشنواره کن؛ چند نوجوان کرد در آستانه بلوغ