close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
جامعه مدنی

پروژه راهیان نور ادامه دارد؛ با بودجه 500 میلیارد تومانی

۱۹ شهریور ۱۳۹۴
سیما شاه نظری
خواندن در ۷ دقیقه
کارتونی از مانا نیستانی
کارتونی از مانا نیستانی

همه چیز به قضا و قدر سپرده شده، به ویژه امنیت جانی دانش آموزانی که بر اساس توافق وزارت آموزش و پروش و سازمان بسیج باید در سفری سخت و دور راهی مناطق جنگی ایران در مرز غربی کشور شوند. این را می شود به وضوح از مواضع اخیر «علی اصغر فانی»، وزیر آموزش و پرورش دریافت: «خوش بختانه تا کنون هیچ حادثه دلخراشی برای کاروان‌های راهیان نور اتفاق نیفتاده است.» 

او هیچ تضمینی نداده که در ادامه تورهای راهیان نور تا پایان شهریور ماه برای 650 هزار دانش آموزی که بخش قابل توجهی از آن ها به اجبار و به خاطر نمره پا به این سفر می گذارند، اتفاق مرگ‎باری رخ ندهد.

در حدود یک دهه اخیر، سرنگونی اتوبوس های دانش آموزان که در قالب اردوهای «راهیان نور» به مناطق جنگی رفته اند، تقریبا هر ساله باعث کشته شدن ده ها نوجوان دختر یا پسر شده است. سازمان بسیج نشان داده هیچ برنامه ای برای کنار گذاشتن این اردوها ندارد. 

شیرزاد عبدالهی، کارشناس ارشد مسائل آموزشی در تهران در مصاحبه با ایران وایر فرسوده بودن ناوگان اتوبوس رانی ایران را یک مشکل جدی توصیف می کند:"ایران کشور پهناوری است و مثلا بردن دانش آموزان خراسان به خوزستان برای دانش آموزان خسته کننده است و ضریب خطر تصادف با توجه به ناوگان فرسوده اتوبوسرانی افزایش می یابد. اصولا جاده های استان های مرزی ظرفیت حمل و نقل حدود یک نیلیون دانش آموز دختر و پسر سال دوم متوسطه را ندارند."

با این وجود، دولت روحانی نه تنها منازعه ای با سازمان بسیج بر سر راهیان نور نداشته بلکه به نظر می آید از ادامه آن استقبال می کند. 

وزیر آموزش و پرورش ایران 28 مرداد در «همایش قرار گاه مشترک راهیان نور»، در حمایتی تمام قد از این اردوها گفته است :«ترویج روحیه گذشت، انتقال فرهنگ ایثار رزمندگان، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و تقویت زندگی دسته جمعی از پیام‌های راهیان نور است.» 

فانی آبان پارسال هم در ادبیاتی مشابه که مورد علاقه سرداران سپاه و فرماندهان بسیج است، خاطرنشان کرده بود: «بازدید و زیارت مناطقی که یادآور هشت سال دفاع مقدس از کشور و میهن است، می‌تواند درس آموزنده‌ای باشد تا دانش‌آموزان همواره از تمامیت ارضی، مکتبی و دینی کشور خود حراست و حفاظت کنند.» 

اما کارشناسان جایگزین هایی ارائه می کنند تا هم دانش آموزان ایرانی با تاریخچه ایثارگری سربازان ایرانی در جنگ 8 ساله آشنا شوند و هم اینکه دانش آموزان با خطر تصادفات جاده ای مواجه نشوند. شیرزاد عبدالللهی در این زمینه به ایران وایر می گوید :"با ایجاد موزه جنگ و یا نمایشگاه دایمی آثار جنگ تحمیلی در نقاط مختلف کشور می توان دانش آموزان را با ارزش های جنگ تحمیلی و فداکاری رزمندگان آشنا کرد و هم ضریب ایمنی دانش آموزان را افزایش داد."

صحبت ها پیرامون اجباری بودن یا نبودن حضور دانش آموزان در اردوهای راهیان نور ضد و نقیض است. پاییز سال 91، پس از کشته شدن حدود 30 دانش آموز دختر و پسر که از استان های خوزستان، خراسان رضوی و سیستان بلوچستان راهی غرب کشور بودند، وب سایت «کلمه» تصویر بخش نامه ای را منتشر کرد که از اجباری بودن حضور دانش آموزان در این سفرها خبر می داد. 

دی ماه 93 «قاسم حبیب زاده»، جانشین بسیج دانش آموزی کشور گفته بود: «برای اعزام دانش‌آموزان به اردوهای راهیان نور رضایت فرد و والدین ضرورت دارد و حضور دانش‌آموزان در این اردوها اجباری نیست و تأثیری در نمره درس آمادگی دفاعی نیز ندارد.» 

بر اساس آمار ارایه شده از سوی مرکز برنامه‌ریزی، نیروی انسانی و فن‌آوری اطلاعات وزارت آموزش و پرورش، تعداد کل دانش آموزان دوره دوم متوسطه ( دبیرستان شامل کلاس های دهم ، یازدهم و دوازدهم) 3.2 میلیون نفر اعلام شده است. گذاشتن عدد دانش آموزان اعزام شده (یک میلیون نفر) در کنار جمعیت کل دانش آموزان نشان می دهد تقریبا همه آن ها در یکی از سال های دوره دوم متوسطه ( سال اول تا پیش دانشگاهی) باید به این سفرها بروند. 

یکی از مسوولان ارشد در آموزش و پروش ناحیه 4 تهران (محدوده بزرگ‎راه رسالت) در مصاحبه با «ایران وایر» می گوید: «مدرسه ها معمولا از اول مهر که بچه ها  وارد دبیرستان می شوند از آن ها ثبت نام می کنند. معمولا سال اول یا دوم باید بروند.» 

وی می گوید طی بخش‎نامه، این سفرها اجباری است مگر این که دانش آموز بتواند دلیل پزشکی یا خانوادگی خیلی موجهی برای سرباز زدن از حضور در مناطق جنگی بیاورد: «خب، خیلی از خانواده ها بعد از حوادث سال های گذشته حق دارند نگران باشند اما بخش‏نامه جدی است. سعی می کنیم به آن ها اطمینان خاطر دهیم مشکلی پیش نمی آید. حساسیت ها در دولت جدید نسبت به ایمنی اتوبوس ها بالا رفته است، حتی سعی می شود تا حد ممکن دانش آموزان را با قطار به غرب یا جنوب بفرستند.» 

«محمدرضا» 17  ساله، ساکن شهر قم که پارسال از طرف مدرسه به شادگان در 100 کیلومتری  اهواز سفر کرده، در مصاحبه ای تلفنی به «ایران وایر» می گوید: «تقریبا همه هم کلاسی هایم بودند. بد نبود، سفر خیلی طولانی بود؛ یک هفته. ولی چون با بچه ها بودیم، خوش گذشت.» 

«آیدین» ساکن «امیرآباد» تهران اما می گوید با ترس و لرز بسیاری پای به این سفر گذاشته است: «من خوشم نمی آمد بروم؛ وسط تابستان توی گرما.  سفر هم خیلی بد گذشت؛ غذای بد دادند مثلا لوبیا پلو بدون گوشت. مدام تحقیرمان می کردند و سرمان داد می زدند. بعد اتوبوس موقع برگشت کولر نداشت، هلاک شدیم. تازه همه اش هم می ترسیدیم نکند یک وقت چپ کند. راننده اش نیمه چت بود. تریاکی بود فکر کنم. من می دانم که خیلی ها در اردوهای راهیان نور مرده اند. شوخی و جدی، بچه ها می گفتند اشهدمان را بخوانیم که داریم می رویم آن دنیا. هم شوخی بود هم جدی. ولی واقعا می ترسیدیم.» 

«هدیه»، مادر آیدین که پزشک عمومی است هم به «ایران وایر» می گوید: «واقعا این سفرها غیرمسوولانه است. این بچه را من نمی خواستم بگذارم برود اما ممکن بود در مدرسه اذیتش کنند و نمره هایش را کم بدهند؛ الان هم که در کنکور معدل خیلی مهم است. چاره چه بود. تا رفت و برگشت او من آب شدم به خدا. خدا را شکر رفت و صحیح و سالم برگشت ولی لطفا آقای رییس جمهور فکری بکنند که مادرهای دیگر این استرس من را تحمل نکنند.» 

خواسته ای که ظاهرا به دلیل بی اطلاعی هدیه از ایده های حسن روحانی در خصوص راهیان نور مطرح شد. شش ماه پیش بود که رییس دولت یازدهم در دیدار با اعضای ستاد مرکزی راهیان نور، نه تنها هیچ مخالفتی با اردوهای دانش آموزان نکرد که استقبال گرمی از آن نیز انجام داد. روحانی با اعلام حمایت دولت از ستاد راهیان نور متذکر شد: «شما باید واقعیت های جنگ و افتخارات رزمندگان ما را بدون اغراق و مبالغه برای جوانان بیان كنید.» 

اظهارات روحانی در پایان سالی مطرح می شد که آغاز آن با حادثه ای خون بار برای یکی از اتوبوس های راهیان نور همراه شده بود. بعد از ظهر پنجم فروردین 93 ، اتوبوس حامل کاروان راهیان نور در محور «طلاییه» به سمت «هویزه» در استان خوزستان واژگون شد. نتیجه، کشته شدن 11 نفر و مجروح شدن بیش از 30 نفر بود. 

«حسام الدین آشنا»، مشاور فرهنگی روحانی نیز از جمله حامیان راهیان نور است. مرداد سال گذشته وی به عنوان نماینده رییس جمهور در جلسه هماهنگی ستاد راهیان نور بخش غربی کشور در سالن دولت استانداری کردستان در سنندج اعلام کرد که دولت هر گامی که برای راهیان نور برمی‌دارد، «قدمی در مسیر بهشت» خواهد بود. 

بر اساس اظهارنظر مقامات دولت، هر سال حدود 500 میلیارد تومان هزینه کاروان های راهیان نور می شود. هزینه های میلیاردی برای سفرهای راهیان نور دانش آموزان در شرایطی انجام می شود که وزیر آموزش و پروش پاییز امسال از نداشتن بودجه لازم برای استاندارد سازی سیستم گرمایشی مدارس و کلاس های درس خبر داده بود. رقمی که فانی برای استاندارد سازی مدارس اعلام کرد، 500 میلیارد تومان است. 

«علیرضا» 50 ساله که سابقه 25 سال تدریس ریاضی در دبیرستان های تهران را دارد، به «ایران وایر» می گوید: «بگذریم از این که در بهترین وضعیت اقتصادی کشور هم اعزام اجباری یا نیمه اجباری بچه ها به مناطق جنگی سیاست کاملا غلطی است و راه های بسیار دیگری برای آشنا کردن بچه با مفاهیمی مانند ایثار سربازان ایرانی برای دفاع از میهن وجود دارد. باید پرسید که بر اساس کدام تدبیر، در این وانفسای کاهش قیمت نفت و کاهش بودجه، پولی که می شود برای بهبود شرایط ایمنی مدارس و بچه ها هزینه کرد را بر می دارند می دهند برای اعزام دانش آموزان به مناطق جنگی. من می خواهم بگویم این سیاست بازی های آقای روحانی و کارهای ایدئولوژیکی که برای دل‎خوشی جناح آن طرفی می کند، واقعا اسف بار است. امیدوارم تجدید نظری جدی بکنند.»

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

استان تهران

آمار جالب از میزان کار و استراحت ایرانی‌ها

۱۹ شهریور ۱۳۹۴
خواندن در ۳ دقیقه
آمار جالب از میزان کار و استراحت ایرانی‌ها