close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
سیاست

حاشیه‌های بازداشت تاجر ایرانی در ترکیه؛ از بابک زنجانی تا مشایی

۲۸ آذر ۱۳۹۲
رضا حقیقت‌نژاد
خواندن در ۵ دقیقه
حاشیه‌های بازداشت تاجر ایرانی در ترکیه؛ از بابک زنجانی تا مشایی
حاشیه‌های بازداشت تاجر ایرانی در ترکیه؛ از بابک زنجانی تا مشایی

پرونده فساد مالی ترکیه که در راستای مبارزه با رشوه‌خواری و اختلاس گشوده شده است، یک متهم مشهور و البته نام آشنا دارد؛ «علی‌رضا ضراب»، تاجر طلای 29 ساله ایرانی، همسر «ابرو گوندش»، خواننده مشهور ترک.

حاشیه‌های بازداشت تاجر ایرانی در ترکیه؛ از بابک زنجانی تا مشایی

 برخی منابع خبری ترک زبان از وی با نام «رضا صراف» یاد کرده‌اند. به نوشته این رسانه‌ها، وی پس از گرفتن تابعیت ترکیه، نام فامیل خود را تغییر داده است.

خانواده ضراب، اصالتا تبریزی هستند و علاوه بر طلا، در حوزه بورس و آهن هم فعالیت می‌کنند. «حسین ضراب»، پدر این تاجر جوان هم از تاجران مشهور «بازار امیر» تبریز است.

کارخانه فولاد «تیکمه داش» در تبریز و کشتی‌سازی «رویال» در استانبول نیز از دیگر دارایی‌های این خانواده اعلام شده است. آن‌ها در زمان جنگ ایران و عراق راهی دبی شدند و فعالیت‌های تجاری و صرافی خویش را در این شهر بنا نهادند. با وجود این، علی رضا، پسر جوان خانواده، بیش‌تر زندگی حرفه‌ای خودش را در ترکیه و آذربایجان گذارنده است.

در پرونده گشوده شده علیه برخی فعالان اقتصادی و تاجران سرشناس ترکیه و فرزندان سه وزیر دولت اردوغان، اتهاماتی چون پرداخت رشوه، تبانی در مناقصه‌ها و تشکیل شبکه فساد مالی به چشم می‌خورد.

 اتهام رضا ضراب نیز مشابه است. او برای پرداخت رشوه متهم است اما با یک هدف متفاوت. گفته می‌شود آقای ضراب موفق شده در طول یک سال گذشته، 10میلیارد دلار را به صورت پول و طلا به ایران منتقل کند و برای انجام این کار، ده‌ها میلیون دلار رشوه پرداخته است.

به نظر می‌رسد وی از راه بانک «خلق» ترکیه موفق به انجام این کار شده است. این بانک پیش از این به دلیل نقض تحریم‌ها و ارسال طلا به ایران در مقابل دریافت نفت، تحت نظر قرار داشت.

اتهام دیگر ضراب این است که با تاسیس 11 شرکت صوری، عملیات پول‌شویی گسترده‌ای را به مقصد ایران مدیریت و هدایت کرده است. پرونده دیگر وی، مربوط به هواپیمایی است که سال گذشته در فرودگاه آتاتورک به زمین نشست و از داخل آن یک و نیم تن طلا از کشور غنا به مقصد دوبی کشف شد.

برخی رسانه‌ها گزارش دادند که این طلاها متعلق به شرکت «سورینت کیش» بوده است. این شرکت متعلق به «بابک زنجانی»، میلیاردر معروف ایرانی است که این روزها درگیر پرونده‌های کلان فساد اقتصادی در ایران است.

به نوشته خبرگزاری دولت آذربایجان، دردسرهای آقای صراف از دسامبر سال 2011 آغاز شد؛ «دو محموله پول نقد به ارزش‌های 5/14 میلیون دلار و 4 میلیون یورو کشف و سه‌ شهروند آذربایجانی و یک ایرانی‌ در فرودگاه «وِنوکوُوا» در مسکو دستگیر شدند.

همان زمان گمرک این فرودگاه از دولت ترکیه خواست تا در این زمینه تحقیق کند. پلیس ترکیه، مالک و 14 کارمند یک صرافی بزرگ در استانبول را دستگیر کرد. این صرافی برای این افراد 37 بار حواله‌هایی به ارزش 40 میلیون دلار و 10 میلیون یورو از ترکیه به روسیه منتقل کرده بود.

در جریان تحقیقات، پلیس دریافت که این مبلغ متعلق به سه‌ شهروند جمهوری آذربایجان و مبدا این پول‌ها از دوبی‌ به ترکیه بوده است. به دنبال آن، پلیس ترکیه این سه‌ شهروند را بازداشت کرد.

در ادامه بازجویی‌ها و تحقیقات پلیس ترکیه، مشخص شد که در فاصله سال‌های 2009 تا 21012، سه‌ شرکت صوری در ترکیه از سوی یکی‌ از این سه‌ شهروند آذربایجانی به ثبت رسیده و تمامی‌ این شرکت‌ها را رضا ضراب مدیریت کرده است.

مجموع اتهامات مالی مطرح شده درباره آقای ضراب به نوشته روزنامه زمان ترکیه به 87 میلیارد یورو می رسد. بر اساس این گزارش، این مبلغ در طول چهار سال جابجا شده و 40 درصد آن متعلق به دولت ایران بوده و ضراب موفق شده با همکاری بانک ملی ایران، نقل و انتقالات گسترده مالی در کشورهای مختلف انجام دهد. نقل و انتقالاتی که عمدتا برای دور زدن تحریم ها از آن استفاده شده است.

 اگرچه این نخستین بار نیست که وی به فساد مالی متهم شده ولی به نظر می‌رسد اتهام‌های کنونی جدی و گسترده‌تر هستند، به ویژه این که پرونده تازه به مسایل داخلی حزب حاکم ترکیه و برخی تسویه حساب‌های سیاسی نیز مرتبط دانسته شده است.

روزنامه «ملیت» در ترکیه گزارش داده که در حیاط ویلای آقای ضراب در استانبول، دو چمدان بزرگ کشف شده که پر از اسناد محرمانه مرتبط با مناقصه‌های بزرگ وزات‌خانه‌ها و نهادهای اقتصادی دولتی است.

علیرضا ضراب متولد باکوی آذربایجان است. بنابراین، او علاوه بر تابعیت ایرانی، تابعیت آذربایجان و ترکیه را هم دارد. در پرونده تازه، آقای ضراب متهم است که با روش‌های غیرقانونی موفق شده اقامت خود را سریع‌تر از زمان معین دریافت کند و در دریافت اقامت برای برخی ایرانیان هم فعال بوده است.

خانواده ضراب پیش از ترکیه، در دوبی هم فعال بوده‌اند و گفته می‌شود در نقل و انتقال‌های مالی کلان به ایران در این کشور نیز دخالت داشته‌اند.

برخی فعالان اقتصادی ایرانی ساکن دبی خانواده ضراب را متهم کرده‌اند که عامل ورشکستگی برخی صرافی‌های ایرانی فعال در دبی بوده‌اند. این شایعه‌ها سبب شده که زندگی حرفه‌ای آقای ضراب به شدت پرحاشیه باشد.

در زندگی شخصی نیز وی روزهایی به شدت پرماجرا داشته است. سه سال پیش ازدواج ضراب با «ابرو گوندش»، نام او را بر سر زبان‌ها انداخت. این خواننده 39 ساله ترکیه‌ای در عرصه تلویزیون هم فعال بود. او سال 2010 با رضا ضراب ازدواج کرد. این دو نفر در سال 2009 با هم آشنا شدند و با وجود انتشار برخی خبرها مبنی بر  امکان‌پذیر نبودن ازدواج آن‌ها به دلیل مذهبی بودن خانواده ضراب، یک سال بعد خبر عروسی‌شان اعلام شد.

برخی رسانه‌های ترکیه پیش از این گزارش داده بودند که رضا ضراب پیش از «ابرو گوندش»، با خواننده‌هایی چون «سیبل جان» و «ابراهیم تاتلیس» هم در ارتباط بوده است. از ضراب به عنوان فردی به شدت علاقه‌مند به دنیای شعر و موسیقی نام برده شده است.

حاصل ازدواج این دو، یک دختر است. «ابرو گوندش» پیش از آقای ضراب، دو بار ازدواج کرده بود. دوستی او با «اوچه»، بازیکن پیشین تیم «فنرباغچه» ترکیه هم روزهای پرحاشیه‌ای در زندگی «ابرو گوندش» رقم زد.

«ابروگوندش» سال 89 به ایران سفر کرد و میهمان خواهر همسرش در کرج شد. برخی رسانه‌های اصول‌گرا در حاشیه این سفر شایعه کردند که او در کرج در مراسم افطاری به میزبانی اسفندیار رحیم مشایی شرکت کرده است. خبری که به سرعت تکذیب شد.

«ابرو گوندش» تنها عروس ترک سال‌های اخیر ایرانی‌‌ها نیست. «معصومه»، عروس «پروین احمدی نژاد» هم دیگر دختر ترک است که سال 2008 با خواهرزاده رییس پیشین دولت ایران آشنا شد. او بر خلاف «ابرو»، از خانواده‌ای مذهبی است.

دیگر زن مشهور ترک این سال‌ها که نامش در رسانه‌ها شنیده شد، «زينب اوزال»، دختر «تورگوت اوزال»، رييس جمهوري پیشین تركيه است که براساس گزارش‌های منتشرشده، قصد سرمایه‌گذاری 400 میلیون دلاری در بازار مسکن تهران را داشت. از ابعاد پروژه‌های «زینب» تاکنون خبری منتشر نشده است.

 داستان زندگی «معصومه» هم کماکان خصوصی باقی مانده است؛ آیا در پشت پرده زندگی این دو دختر ترک نیز ماجراهای هیجان‌انگیز و پرحاشیه‌ای چون زندگی «ابرو گوندش» وجود دارد؟

 

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

استان خوزستان

کشته شدن مادر و همسر پیمان عارفی بر اثر سانحه رانندگی پس...

۲۸ آذر ۱۳۹۲
شهرام رفیع زاده
خواندن در ۱ دقیقه
کشته شدن مادر و همسر پیمان عارفی بر اثر سانحه رانندگی پس از ملاقات با این زندانی سیاسی