close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
جامعه مدنی

کمک میلیونی اعضای صفحه «ژانر» به خیریه‌ها

۱۹ اسفند ۱۳۹۲
پروانه معصومی
خواندن در ۵ دقیقه
کمک میلیونی اعضای صفحه «ژانر» به خیریه‌ها

کاربرانی که «اسلکتیویسم» را به چالش کشیدند

«این شما که میدونید با لایک زدن و به اشتراک گذاشتن نه کسی سیر میشه، نه اتفاق خاصی بیرون خطوط اینترنت میفته...» جدیدترین مطلب صفحه فارسی زبان «ژانر» در فیسبوک با این عبارت آغاز شده است، این مطلب در زیر عکسی نوشته شده که یک کودک بی خانمان را در آغوش مادرش نشان می دهد و دستهایی به نشانه «لایک» فیسبوکی به سمت آنها دراز شده. روی عکس نوشته شده 'Liking Isn't Helping' لایک کردن کمک نیست.

در ادامه، نویسندگان ژانر از حدود 200 هزار دنبال‌کننده صفحه خود خواسته اند به جای لایک کردن و به اشتراک گذاشتن همین مطلب به خیریه های فعال در ایران کمک مالی بکنند و تصویر فیش واریزی خود را در بخش نظرات منتشر کنند. این پیشنهاد ژانر با استقبال بالای برخی کاربران همراه شده، به شکلی که پس از گذشت 15 ساعت بیشتر از 400 نفر زیر این عکس تصاویر مبالغی که به حساب خیریه ها واریز کرده اند را گذاشته اند.

بررسی تصاویر نشان می دهد مبالغی که در این مدت از سوی کاربران پرداخت شده است از یک هزار تومان تا 200 هزار تومان متفاوت بوده است، اگر به صورت حدودی کل افرادی را که بر اساس این پیشنهاد ژانر به خیریه ها کمک کرده و تصویر فیش واریزی خود را در بخش نظرات گذاشته اند را 350 نفر در نظر بگیریم و میانگین مبالغ پرداخت شده را نیز 10 هزار تومان محاسبه کنیم می توان گفت در این مدت دستکم 3 میلیون 500 هزار تومان مبلغ کل کمک ها بوده است.

این در حالی است که برخی از کاربران تصاویر مبالغ واریزی خود را نه به صورت کامنت بلکه برای صفحه ژانر به صورت پیام فرستاده اند. نویسندگان ژانر در بخش نظرات همین پست مبلغ کل مبالغ واریزی که به صورت پیام دریافت کرده اند را نیز 2 میلیون و 700 هزار تومان اعلام کرده اند.

ژانر از جمله صفحات پر مخاطب و حرفه ای فارسی زبان در صفحه فیسبوک است که با نوشته هایی انتقادی برخی رفتارها و ویژگی های افراد در جامعه را با زبانی تند و بی پروا به چالش می کشد. نوشته های ژانر اگر چه با استقبال بخش زیادی از کاربران مواجه می شود در آن سو نیز همیشه مخالفانی داشته است.

مطالب این صفحه تا کنون دستکم دو بار منجر به بحث و جدلهای مفصل در فیسبوک میان تعدادی از کاربران ایرانی فیسبوک شده است. در یک مورد نویسندگان ژانر در واکنش به پخش مستند رضا شاه از شبکه من و تو، کاراکتر شاه اسبق ایران را به نقد کشیدند که این اقدام آنها با واکنش تند برخی گروه های سلطنت طلب مواجه شد. در موردی دیگر نیز گردانندگان همین صفحه شاهین نجفی خواننده رپ را به دلیل اظهاراتش درباره هنرمندانی که با حسن روحانی دیدار کرده بودند به تیغ نقد سپردند که در این مورد نیز، هم واکنش شاهین نجفی و هم واکنش تند هواداران این خواننده را به همراه داشت.

این اولین بار نیست که «ژانر» از مخاطبان خود می خواهد به این شکل در دنیای واقعی به خیریه ها کمک کنند. گردانندگان این صفحه فیسبوکی در این باره نوشته اند:«وقتی حدود دو ماه پیش یه آگهی گذاشتیم برای همراهی با دوستانی که به دلایل مختلف تحت فشار هستن. افرادی مثل کودکانِ کار یا مبتلایان به بیماریهای خاص. در دو روز 5 میلیون تومان جمع شد. میدونیم به یادِ دیگران بودن "زمانمند" نیست و باید همیشگی باشه، اما این روزها برای یادآوریِ ضرورتِ این "همواره به خاطر داشتنِ یکدیگر" بی مناسبت نیست.»

در ادامه این مطلب آمده است:« دفعه‌ی قبل گفتیم هر کی که کمک میکنه، فیش واریز آنلاینش رو یا کامنت بذاره، یا اگه دوست نداره میسیج کنه به صفحه. اینبار هم همون رَوش رو پی میگیریم. چون فکر میکنیم دیده شدنِ این کمکهای خیریه باعث تشویق دیگرانه، و دیگه کسی خیال نمیکنه "با هر لایک یک دلار به حساب این کودک واریز خواهد شد"!. در عین حال یه برآوردی هم از میزان پول جمع آوری شده خواهیم داشت. این صفحه 200 هزار عضو داره که اگر نفری فقط 1000 تومان کمک کنن، 200 میلیون تومان برآیند این کمکها خواهد بود.(حالا نرید فقط 1000 تومن بریزیدا:)) )... گاهی بد نیست نشون بدیم در موضع عمل هم به اندازه‌ی "لایک زدن" و "به اشتراک گذاشتن" مصمم هستیم.»

گردانندگان ژانر در ادامه آدرس صفحات اینترنتی برای کمک به «موسسه خیریه نیکان»، «بنیاد امور بیماریهای خاص»، «جمعیت دانشجویی امام علی»، «موسسه خیریه بهنام دهش پور» و «بنیاد کودک» را به مخاطبان خود معرفی کرده اند.

این پیشنهاد «ژانر» در حالی با استقبال تعداد زیادی از کاربران همراه شد که برخی از جامعه شناسان و کارشناسان فضاهای مجازی نسبت به رواج اسلکتیویسم (slacktivism) که به "مبارزه از زیر لحاف" هم معروف است، در بین کاربران شبکه های اجتماعی هشدار می دهند.

چندی پیش بخش فارسی دویچه وله با انتشار گزارشی در این باره نوشت:« اسلکتیویسم به فعالیت‌های مجازی‌ای اطلاق می‌شود که در کاربر احساس رضایت کاذب از انجام عملی مثبت را برمی‌انگیزاند. کارشناسان رسانه در توصیف فعالیت‌های اسلکتیویستی می‌گویند که کاربران با "حداقل تلاش" که معمولا محدود به یک کلیک و فشردن دکمه‌ی ارسال است، احساس می‌کنند در راستای یک هدف اجتماعی یا سیاسی، کنش داشته و سهمی ادا کرده‌اند. فعالیت‌های مجازی در بسیاری از مواقع، تاثیری در جهان واقعی ندارند. ویدیویی‌ صدها هزار بار دیده می‌شود، صفحه‌ای اعتراضی بارها به اشتراک گذاشته می‌شود، توئیتی بارها هم‌خوان می‌شود ولی در واقعیت نه زندانی سیاسی آزاد می‌شود، نه حق مظلومی بازستانده می‌شود و نه خشونتی متوقف. از سوی دیگر هر روز تعداد فعالان مجازی که برای هدفی سیاسی یا اجتماعی در شبکه‌های اجتماعی کلیک می‌کنند و مطلب به اشتراک می‌گذارند، بیشتر می‌شود.»

با این حال گردانندگان صفحه ژانر تلاش کرده اند با این پیشنهاد خود از دل فضای مجازی نقبی برای اثر گذاری در دنیای واقعی حفر کنند. شواهد حکایت از آن دارد که این پیشنهاد دستکم در این مورد خاص موفقیت آمیز بوده است.

ثبت نظر

استان گیلان

خطر از سر 90 دانش‌آموز شبانه‌روزی چوکا گذشت/مدرسه در آتش سوخت

۱۹ اسفند ۱۳۹۲
خواندن در ۳ دقیقه
خطر از سر 90 دانش‌آموز شبانه‌روزی چوکا گذشت/مدرسه در آتش سوخت