close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
جامعه مدنی

ایرانی­‌ها سوژه­ شماره یک عید جهانی یهودیان

۲ فروردین ۱۳۹۳
شیما شهرابی
خواندن در ۵ دقیقه
ایرانی­‌ها سوژه­ شماره یک عید جهانی یهودیان
ایرانی­‌ها سوژه­ شماره یک عید جهانی یهودیان
ایرانی­‌ها سوژه­ شماره یک عید جهانی یهودیان
ایرانی­‌ها سوژه­ شماره یک عید جهانی یهودیان
ایرانی­‌ها سوژه­ شماره یک عید جهانی یهودیان

«بنجامین» ریش بلند گذاشته و موهای رنگ به رنگ­ او از زیر کلاه بیرون آمده، «­رشا» لباس «باربی» پوشیده، «جاکوب» خودش را شبیه سرخ‌پوست­ها درست کرده و «سارا» تل خرگوشی زده و دم گذاشته و...

یهودیان زیادی با لباس­های بالماسکه و معمولی راهی کنیسا شده­اند تا عید «پوریم» را کنار هم جشن بگیرند. وقتی می‌گویم من ایرانی هستم، «آرون» با دست مرا به بقیه نشان می­دهد و می­گوید:« ایرانی است.»

بعد بی‌درنگ با عذرخواهی، توضیح می­دهد:« داستان عید پوریم مربوط به ایران است، ایرانِ زمان خشایارشاه. یهودیان کل دنیا این روز را جشن می­گیرند.»

 آرون اسراییلی است با لبخند می­گوید: «ما با هم کلی اشتراک داریم اما رهبران ما از هم متنفرند.» بعد میشل را صدا می­زند و می­گوید:«بیا، هم‌وطنت این‌جا تنها است.»

میشل یک مرد تقریبا 50 ساله است که لباس «اسپایدرمن» پوشیده است. او  از یهودیانی است که 40 سال پیش با خانواده­ از ایران مهاجرت کرده­اند. به سختی فارسی حرف می­زند و می‌گوید: «از این­ که ایرانی هستی، خوشحالم. فلسفه جشن پوریم درباره­ ایران است اما من تنها ایرانی این کنیسه هستم.»

او «ربی» را صدا می­کند تا برای من درباره ارتباط جشن پوریم و ایران صحبت کند. «ربی» ریش بلندی دارد و کت و شلوار رسمی پوشیده است. او هم اسراییلی است و وقتی متوجه می­شود من ایرانی هستم، لبخند می­زند و به من و امیل می­گوید: «شما هم‌وطن "اِستِر" و "مردخای" هستید.» و حکایت جشن پوریم را تعریف می­کند: « خشایارشاه با دختری از یهود به نام استر که خواهرزاده یکی از درباریان، یعنی مردخای بود، ازدواج کرد و نفوذ یهودیان در دربار زیاد شد. در این بین، شخصی به نام "هامان" که او نیز از درباریان با نفوذ و پرقدرت بود، نسبت به نفوذ روزافزون یهودیان حسادت کرد و فرمان قتل عام آن‌ها را از خشایارشاه گرفت. اما مردخای به وسیله استر، این فرمان را از شاه پس گرفت و آن‌ها را نجات داد. از آن پس، یهودیان در اواخر اسفند و اوایل فروردین هر سال مصادف با ۱۵- ۱۳ آدار (در گاه‌شمار کلیمیان) در سال‌روز نجات کلیمیان از قتل‌عام، جشن می­گیرند. این جشن رابطه باستانی دو ملت ایران و یهود را یادآوری می­کند.»

پیش از این که برای شرکت در این جشن به کنیسا بیایم، با یک جست‌وجوی کوتاه درباره «پوریم» در اینترنت، حکایتی را خواندم که تفاوت زیادی با آن‌چه ربی بیان کرد، دارد. «بولتن نیوز» و «رجانیوز» در مطلبی که سال گذشته همین موقع باهم به اشتراک گذاشته بودند، این جشن را «جشن ستیز قم یهود با ایرانیان» دانسته‌اند و عبارت «ایرانی‌ستیزی یهودیان» را برای این جشن به کار برده بودند. اما ربی می‌گوید: «خیلی از ماها در ایران ریشه داریم. مگر ما ایرانی یهودی نداریم چرا باید ایرانی‌ستیز باشیم. ضمن این که استر و مردخای هم ایرانی بوده­اند و آرام‌گاه آن‌ها هم در همدان ایران است.» 

شاید به دلیل اشاره تندروها به ایرانی ستیزی است که یهودیان ایران در این جشن فقط روزه می­گیرند و دعا می­خوانند. امیل که از یهودیان ایران است، به «ایران‌وایر» می­گوید: «من شنیده­ام که در همه دنیا جشن پوریم مثل بالماسکه است اما ما در ایران تنها روزه می­گیریم و برای خواندن دعا به کنیسا می‌رویم.»

اما میشل می­گوید ما پوریم را با خواندن دعا آغاز می­کنیم و با رقصیدن، آواز خواندن و نوشیدن شراب به پایان می­رسانیم.

مزایده­ تورات 

در کنیسا بین مردان و زنان یک دیوار کوتاه چوبی وجود دارد. رشا می­گوید: «این دیوار متحرک است و هنگام جشن برداشته می‌شود اما وقت دعا باید جدا شویم.»

جاکوب می­خندد و می­گوید: « وقت دعا ممکن است خانمی دامن پوشیده باشد و حواس ما مردها را پرت کند!»

سرها پوشیده می­شوند؛ مردها با «کیپا» یا «یاماکا»(کلاهی که مردان یهودی به سر می­گذارند) و زنان با روسری، کلاه و یا شال. ربی هم سرش را با شالی بلند پوشانده، پشت میزی نشسته و پشت سرش جایی شبیه کمد است که پرده‌ای از آن آویزان شده است. ربی دست به پرده می­کشد و می­گوید: «چه کسی پیش‌قدم می­شود؟»

پیرمردی می­گوید: «من 50 دلار می­دهم که "هخال" را کنار بزنم.»

جوانی از آن سو می­گوید: «من 100 دلار می­دهم.»

نفر بعدی 150 دلار پیشنهاد می­کند تا دست آخر پیرمرد 200 دلار از جیب خود بیرون می­آورد. به احترام او، همه از جا برمی­خیزند. پیرمرد 200 دلار را روی میز می­گذارد و سمت پرده می­رود و آن را را کنار می­زند. دو کتاب خطی که شبیه نامه­های طوماری قدیم است داخل کمد به چشم می­خورد.

 مبهوت این مراسم هستم که سارا می­گوید: «نام این پرده هخال است و در همه کنیسا‌ها، تورات­های خطی که روی پوست حیوان حلال گوشت نوشته شده­اند و دست به دست چرخیده­اند، در این کمد نگه‌داری می‌شوند. به این‌ها "طومار تورات" می­گویند که برای تشریفات مذهبی گشوده می­شوند.»

هنوز حرفش تمام نشده که پیرمرد می­گوید: « چه کسی پیش‌قدم می­شود؟»

این­بار رقم­ها بالاتر است. آرون می­گوید: «من 300 دلار می­دهم تا تورات مقدس را بیرون بیاورم.»

رقم همین­طور بالا می­رود تا «ژوبین» 10 عدد 100 دلاری می‌شمارد و روی میز می­گذارد و به سمت تورات می­رود. تورات را که بلند می­کند، همه­ جماعت از جا بلند می­شوند. تورات دور می­گردد و مردان گوشه­های کتاب دعای خود را با آن تبرک می‌‌‌کنند.

ژوبین تورات را به سمت زنان می‌آورد و زنان هم به سوی تورات می­روند و به آرامی کتاب­‌های خود را با تورات اصلی تبرک می‌کنند. سارا می­گوید: «مزایده برای کنار زدن پرده هخال و بیرون آوردن تورات معمولا هنگام دعاخوانی در همه کنیساها برگزار می­شود. این پول را خرج کنیسا می­کنند. پول آب، برق و نظافت کنیسا از همین راه تامین می­شود.»

مراسم دعا که پایان می­یابد، دوباره تورات­ها سر جایشان قرار می­گیرند و پرده هخال را می‌کشند.

پوریم یعنی زندگی

بنجامین دستگاه پخش موزیک را راه می­اندازد و جمع با گفتن «هپی پوریم»، گیلاس‌­های شراب خود را بالا می­برند. موزیک پخش می­شود؛ عده­ای می­رقصند، گروهی سر میزی که انواع غذاها و نوشیدنی‎­ها روی آن چیده شده است، باهم صحبت می­کنند و جشن آغاز می­شود.

بنجامین برای بچه­ها یک سورپرایز واقعی دارد. او همه بچه­ها را جمع می­کند و از در پشت کنیسا آن­ها را بیرون می­برد. در خیابان پشت کنیسا، یک خانه کوچک بادی که با کلی توپ پرشده، دیده می­شود. همهمه ذوق بچه‌­ها هنوز تمام نشده که چشم­شان به محوطه روبه‌روی خانه می­افتد؛ زمین کوچکی که حصارکشی شده و انواع حیوانات اهلی در آن دیده می­شود؛ آهو، بره، مرغ و خروس، شتر و حتی اسب. بچه‌­ها به سمت محوطه می­دوند. رشا در را باز می­کند و یکی یکی بچه‌­ها را به داخل می­برد.

بنجامین لبخند می­زند و به بچه­)ها می­گوید امروز پوریم است و پوریم یعنی زندگی. امروز یهودیان زنده ماندند، پس باید خوشحال باشند، مثل الان.

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

استان تهران

جانشین فرمانده نیروی انتظامی از اجرای "طرح امینت اخلاقی در بخش فرهنگ"...

۲ فروردین ۱۳۹۳
شهرام رفیع زاده
خواندن در ۲ دقیقه