close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
جامعه مدنی

کارنامه یک ساله «جیش‌العدل»؛ 30 عملیات، صدها کشته

۶ آبان ۱۳۹۲
رضا حقیقت‌نژاد
خواندن در ۸ دقیقه
کارنامه یک ساله «جیش‌العدل»؛ 30 عملیات، صدها کشته
کارنامه یک ساله «جیش‌العدل»؛ 30 عملیات، صدها کشته
کارنامه یک ساله «جیش‌العدل»؛ 30 عملیات، صدها کشته
کارنامه یک ساله «جیش‌العدل»؛ 30 عملیات، صدها کشته
کارنامه یک ساله «جیش‌العدل»؛ 30 عملیات، صدها کشته
کارنامه یک ساله «جیش‌العدل»؛ 30 عملیات، صدها کشته
کارنامه یک ساله «جیش‌العدل»؛ 30 عملیات، صدها کشته

اسفندماه 88 وقتی «حیدر مصلحی»، وزیر اطلاعات دولت احمدی‌نژاد لبخندزنان از دستگیری «عبدالمالک ریگی» رهبر گروه جندالله به عنوان ارزشمندترین اقدام وزارتش یاد می‌کرد و نامه تبریک به علی خامنه‌ای می‌نوشت، رسانه‌های اصول‌گرا بارها نوشتند که بازداشت و اعدام ریگی، خط پایانی است برای حیات و فعالیت گروه‌های مسلح در این منطقه.

  30 ماه بعد اما حمله گروه «جیش‌العدل» که منجر به کشته شدن 14 نفر (12 سرباز وظیفه و 2 افسر درجه‌دار) و زخمی شدن 6 نفر دیگر شد و اقدام تلافی‌جویانه قوه قضاییه ایران با اعدام 16 نفر که برخی از آن‌ها از اعضای «جیش‌العدل» بودند، نشان داد که زخم کهنه سیستان و بلوچستان نه تنها التیام نیافته بلکه چرکین و خونین‌تر هم شده است.

رهبر سازمان «جیش‌العدل» که خود را «ارتش عدالت و برابری» و بزرگ‌ترین گروه مبارز اهل سنت معرفی کرده است، «صلاح‌الدین فاروقی» نام دارد که به نوشته رسانه‌های داخل ایران، نام واقعی او «عبدالرحیم ملازاده» است.

برادر فاروقی پیش از این به اتهام دخالت در ترور «مولوی مصطفی جنگی زهی»، رییس پایگاه بسیج شهرستان سرباز، بازداشت و سپس اعدام شد. جنگی زهی 29 دی ماه 1390 ترور شده است.

 22 فروردین 91 «مولوی نقش‌بندی»، یکی از علمای اهل سنت و 11 نفر دیگر به اتهام ترور وی دستگیر شدند. این بازداشت‌ها موجی از اعتراض را برانگیخت که به کشته شدن یک نفر و مجروح شدن چند نفر دیگر منجر شد.

«عبدالرحیم ملازاده» (صلاح الدین فاروقی) پس از این واقعه از ایران فرار کرد و راهی پاکستان شد و در آن جا گروه «جیش‌العدل» را تشکیل داد.

 برخی رسانه‌ها نوشته‌اند وی از اقوام «مولوي عبدالحميد اسماعيل زهي»، روحانی میانه رو و امام جمعه اهل سنت زاهدان است. مولوی عبدالحمید پس از این درگیری مسلحانه، کشته شدن مرزبانان را محکوم کرد و آن را "عملی ناجوانمردانه" و از سوی "ایادی فریب خورده دشمن" دانست.

ملازاده که پیش از این عضو گروه «جندالله» بوده است، اواخر فروردین 91 به عنوان رهبر سازمان «جیش‌العدل» انتخاب شد. سخن‌گوی این سازمان هم فردی به نام «محسن محمدی» است.

«جیش‌العدل» نسبت به جندالله در فضای مجازی و شبکه‌های ماهواره‌ای، فعالیت سازمان یافته و منظم‌تری دارد. از نظر سازمانی، این گروه دارای سه شاخه نظامی شناخته شده است: «گروه نظامی با نام "عبدالملک ملازاده"، گروه نظامی "شیخ ضیایی" و گروه نظامی "مولوی نعمت‌الله توحیدی".»

شاخه اطلاعاتی «زبیر اسمایل زهی» هم در کنار این سه گروه فعال است. زبیر اسمایل زهی، فرمانده گروه «نعمت‌الله توحیدی» بود که در جریان یک عملیات نظامی کشته شد.

در روزهای گذشته تصویرهایی از یک گروه کودک و نوجوان نیز منتشر شده است که وابسته به گروه «جیش‌العدل» بوده و در حال دیدن آموزش‌های نظامی هستند. این تصویرها در صفحه فیس‌بوک این گروه منتشر شده و از آن‌ها به عنوان رزمندگان آینده یاد شده است. نکته جالب این که تصویرهای این کودکان را بدون پوشش امنیتی منتشر کرده‌اند.

افزون بر این، در صفحه فیس‌بوک این گروه، تعداد زیادی فایل ویدیویی از عملیات‌های مسلحانه منتشر شده است.

اما حمله تازه این گروه، نخستین عملیات و یا مهم‌ترین فعالیت آن‌ها در طول سال‌های اخیر نبوده است. این سازمان در چهارم شهریور 91 توسط سه شاخه نظامی خود عملیات گسترده‌ای را انجام می‌دهد و مدعی کشته شدن ده‌ها پاسدار می‌شود. در این حمله‌ها، چهار نفر از اعضای «جیش‌العدل» نیز کشته می‌شوند.

18 مهر 91 هم «جیش‌العدل» مدعی می‌شود در یک عملیات موفق، 10 عضو سپاه پاسداران را کشته است. 13 آبان 91 آن‌ها یک مامور وزارت اطلاعات را ترور می‌کنند که نافرجام بوده است. 23 آبان شاخه اطلاعاتی این گروه، فردی به نام «انور نوتی زهی» (علیرضا) که اعلام شده مخبر دولت ایران است را دستگیر و اعدام می‌کند.

20 آذر 91 «جیش‌العدل» مدعی انجام یک عملیات موفق و کشتن 9 نیروی امنیتی و سپاهی می‌شود. 23 آذر «جیش‌العدل» با یک بمب کنار جاده‌ای خودروی وابسته به سپاه را منفجر می‌کند که منجر به کشته شدن چند نفر می‌شود. انفجار از راه دور، محور اصلی فعالیت‌های «جیش‌العدل» است. همان روز، یک خودروی دیگر هم منجر و چند پاسدار کشته می‌شوند. آمار دقیق این حوادث اعلام نشده است.

یک روز بعد، گردان‌های نظامی وابسته به «جیش‌العدل» دو عملیات کمین انجام می‌دهند و دو خودروی دیگر را منفجر می‌کنند که منجر به کشته شدن برخی از اعضای سپاه می‌شود. این عملیات در سوم دی ماه 91 هم تکرار می‌شود.

 17 دی 91 آن‌ها یک فرمانده بسیج و عضو سپاه روستای «رییس آباد» واقع در حومه شهرستان سرباز را ترور می‌کنند. 6 بهمن 91 عملیات کناره جاده‌ای دیگری انجام و یک خودروی سپاه منفجر و سرنشینان آن کشته می‌شوند.

8 اسفند 91 «جیش‌العدل» اعلام کرده که «فرزندان ایمان و حماسه در گردان نظامی شهید مولوی عبدالملک ملازاده با انهدام یک دستگاه خودروی متعلق به نیروی‌های مرصاد، چهار تن از نیروهای پاسدار کشته و سه تن دیگر به شدت زخمی کرده است».

9 اسفند 91 آن‌ها مرگ «سردار تاج محمد» فرزند «سردار خلیل خان»، یکی از شخصیت‌های قبیله‌ای بلوچستان را محکوم کرده و این اقدام را به سپاه پاسداران و  وزارت اطلاعات ایران نسبت داده‌اند. همان روز، «جیش‌العدل» بیانیه داده و اعلام کرده که «دلیرمردان گردان نظامی شهید ضیایی» با به کار گذاشتن مین، یک دستگاه خودروی حامل پاسداران را منفجر کردند و تعدادی از پاسداران کشته و مجروح شدند.

20 اسفند 91 نیز در عملیاتی مشابه، چند نفر دیگر از اعضای سپاه پاسداران از سوی گردان نظامی «شهید شیخ ضیایی» وابسته به «جیش‌العدل» کشته می‌شوند.

5 فروردین 92 گردان نظامی «شهید مولوی عبدالملک ملازاده» وابسته به این سازمان، عملیات مشابه کنار جاده‌ای علیه سه خودروی سپاه را انجام و تعدادی دیگر از اعضای سپاه کشته می‌شوند.

 7 فروردین 92 «جیش‌العدل» دوباره اطلاعیه می‌دهد: «فداییان اسلام در خیابان "حمزه" یک خودروی حامل پاسداران رژیم را هدف حمله انفجاری قرار دادند که در این حمله تعدادی از پاسداران جنایت‌کار به هلاکت رسیده و تعدادی دیگر مجروح شدند.»

گردان‌های «جیش‌العدل» در هفتم اردیبهشت ماه عملیات دیگری در سراوان انجام می‌دهند و با گسترش حوزه عملیاتی خویش، 18 اردیبهشت ماه نیز دو عملیات دیگر در نزدیکی شهر بم انجام می‌دهند. 13 تیرماه 92 سازمان «جیش‌العدل» از گسترده‌ترین حمله خود خبر می‌دهد. هدف پایگاه نظامی «کوهک سراوان» بوده و علت حمله این چنین اعلام شده است: «پاسخی است به جنایت‌های رژیم سفاک خمینیسم علیه مردم مظلوم و ستم دیده سوریه.»

15 تیر 92 اطلاعیه تازه صادر می‌شود: «طی یک عملیات انفجاری در منطقه کشتگان سراوان، مهندس و افسر سپاه پاسداران و پنج تن دیگر از پاسداران نظام به هلاکت رسیدند.»

16 تیرماه 92 ایران واکنش سختی نشان می‌دهد و منطقه مرزی «زعمران» در خاک پاکستان را موشک باران می‎کند. این حمله برای مدت کوتاهی تحرکات «جیش‌العدل» را متوقف می‌کند. با این حال، در روز 30 مرداد 92 آن‌ها اعلام می‌کنند که «در یک عملیات کمین، "شهمیر رییسی"، رییس بسیج و مامور برون مرزی سپاه قدس» را ترور کرده‎اند.

 12 شهریور دور تازه حمله‌ها از سر گرفته می‌شود. «جیش‌العدل» خبر می‌دهد که گردان نظامی «شهید مولوی عبدالملک ملازاده» طی یک عملیات کمین در شهرستان سرباز، یک گشت پلیس را «که از جنایت‌کاران مشهور منطقه بودند و کاری جز ایذا و آزار مردم نداشتند را هدف حمله قرار دادند» و تعدادی از آن‌ها کشته و مجروح شدند.

29 شهریور 92، «جیش‌العدل» بیانیه می‌دهد و از کشته شدن «مولوی محمد (اسماعیل) قلندرزهی» که یکی از چهره‌های برجسته نزدیک به این سازمان بوده، ابراز انزجار کرده و وعده انتقام می‌دهد. اول مهرماه اطلاعیه مهم‌تری صادر می‌شود: «حاجی نعمت‌الله اسماعیل زهی، یکی از بزرگ‌ترین و شجاع‌ترین فرزندان اهل سنت ایران و از فرماندهان سازمان جیش‌العدل در یک عملیات تروریستی در دیار هجرت نزدیک شهر "پنچگور" پاکستان به شهادت رسیدند.»

5 مهرماه دوباره «جیش‌العدل» دست به عملیات مسلحانه می‌زند و بیانیه می‌دهد: «طی یک عملیات کمین با استفاده از بمب کنترل از راه دور، خودروی وابسته به نیروهای "مرصاد" را کاملا منهدم کردند به طوری که تمامی سرنشینان خودرو به درک واصل شدند. این خودرو متعلق به نیروهای گشتی مرصاد است که به اذیت و آزار مردم مشهورند و دو روز پیش با تیراندازی به طرف خودروهای حامل سوخت، دو تن از جوانان بلوچ را به شدت زخمی کرده بودند.»

 14مهرماه همین عملیات در حوالی شهرستان سرباز تکرار و «خودروی سمند وابسته به نیروی انتظامی پاسگاه کلات» منفجر و سرنشینان آن کشته می‌شوند.

20 مهرماه، مهم‌ترین حمله یک سال گذشته «جیش‌العدل» سازمان‌دهی می‌شود. در بیانیه «جیش‌العدل» درباره این عملیات آمده است: « گردان شهید مولوی نعمت الله توحیدی، موفق شدند طی یک عملیات فریب، نیروهای رژیم را مجبور به واکنش کنند. در این هنگام خودروی پاسگاه با چندین تن از پرسنل پاسگاه به تعقیب مبارزان می‌پردازد که در عملیات کمین از پیش تعیین شده گرفتار و تمامی سرنشینان خودرو به هلاکت رسیدند. سپس نیروهای مبارز در عملیات کمین دیگر به پاسگاه با سلاح‌های سبک و سنگین حمله و موفق شدند پاسگاه را با تیربار دوشیکا، توپ 82 و سلاح‌های سبک مورد حمله قرار دهند. در این عملیات بیش از 10تن از نیروهای رژیم به هلاکت رسیدند... نیروهای مردمی تلفات نیروهای رژیم را بیش از 30تن اعلام می‌کنند.»

4 آبان 92 «جیش‌العدل» مسوولیت حمله به سراوان و کشته شدن 14 نفر را بر عهده می‌گیرد و در واکنش به اقدام قوه قضاییه ایران، اطلاعیه می‌دهد: «اعدام 16 جوان غیور را به خانواده و مبارزان تبریک گفته و برایشان درجات بلند طلب نموده و اعلام می‌نماییم که انتقام این جوانان را به زودی خواهیم گرفت.»

همان روز و پنجم آبان، «جیش‌العدل» در دو اطلاعیه جداگانه اعلام کرد: «در یک عملیات پیچیده اطلاعاتی، یکی از جاسوسان رژیم به نام "رضا دو کوگی" فرزند "گوهرام دوکوگی" را در یک منطقه مرزی دستگیر کرده و به سزای اعمال ننگینش رساندند... در یک عملیات اطلاعاتی، یکی از بسیجیان معروف بلوچستان و از مهره‌های بزرگ وزارت اطلاعات به نام "پیرمحمد شهنوازی" همراه با یک مزدور دیگر به نام "اسحاق دانشور" را دستگیر نمودند.»

جمع‌بندی مدعیات سازمان «جیش‌العدل» نشان می‌دهد که این گروه از شهریور 91 تا شهریور 92، موفق به انجام بیش از 30 عملیات بازداشت، انفجار و ترور شده است. اگرچه آمار دقیق برخی از این عملیات اعلام نشده است ولی با توجه به اطلاعیه و اخبار منتشرشده، بین 100 تا 150 نفر از اعضای سپاه، بسیج، وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی ایران قربانی این حمله‌ها شده‌اند. در این مدت دست‌کم «جیش‌العدل» پذیرفته که 20 نفر از فرماندهان و اعضایش کشته شده‌اند.

 

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر