close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
فرهنگ

جشنواره عمار؛ جنتی پدر به جای جنتی پسر

۷ بهمن ۱۳۹۲
محمدرضا رضوانی
خواندن در ۷ دقیقه
جشنواره عمار؛ جنتی پدر به جای جنتی پسر

روز ۲۱ دی‌ماه به جای این که «علی جنتی»، وزیر ارشاد و فرهنگ اسلامی به اختتامیه جشنواره «عمار» در سینما فلسطین شهر تهران برود و به برگزیدگان مراسم جایزه بدهد، پدرش که به جناح محافظه‌کار ایران نزدیک است در این مراسم شرکت کرد.

«احمد جنتی»، دبیر شورای نگهبان و امام جمعه موقت تهران به این مراسم رفته بود تا از تلاش هم‌فکران خود در رشد و ارتقای سینمای به اصطلاح «ارزشی» در ایران تقدیر کند.

به گزارش خبرگزاری «فارس»، وی در این اختتامیه گفت: «‌باید فسادهای موجود در جامعه امریکا را به تصویر کشید. در این صورت، دوست‌داران امریکا دیگر دنبال روابط با این کشور نخواهند رفت.»

جشنواره عمار بخشی از فعالیت «قرارگاه عمار» است. این قرارگاه پس از جریانات سیاسی سال ۸۸، برای مقابله با «جنگ نرم» تشکیل شد.

رهبرجمهوری اسلامی اعتراض‌های سال ۸۸ را «فتنه» خواند و تشخیص این مساله را نوعی «بصیرت» دانست. «بصیرت‌افزایی» از مهم‌ترین وظایفی است که عماریون برای خود قایل شده‌اند.

عنوان عمار به این دلیل برای این جشنواره برگزیده شده که بانیان آن خود را در نقش «عمار»، از یاران پیامبر اسلام می‌بینند. عمار در سال‌های صدر اسلام به خاطر دانش‌ و آگاهی دادن به دیگران شهره بود.

به گزارش «رجانیوز»،‌‌ افراد حاضر در مراسم، چهره‌هایی هم‌چون علی‌رضا پناهیان، مهدی طائب، سعید قاسمی، مهدی کوچک‌زاده، حمید رسایی، نادر طالب‌زاده، حسن عباسی، سعید حدادیان، حسین الله‌کرم و وحید جلیلی از اعضای شورای مرکزی قرارگاه عمار بودند.

 خروجی این قرارگاه در عرصه سیاست، تشکلی با نام «جبهه پایداری» است که در انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر از «سعید جلیلی» حمایت کردند.

از بین اعضای شورای مرکزی قرارگاه، نادر طالب‌زاده، دبیر چهارمین جشنواره عمار و وحید جلیلی، مسوول سیاست‌گذاری آن بودند.

در مراسم اختتامیه، احمد جنتی یک درخواست دیگر هم داشت. او خواست فیلمی از «فتنه ۸۸» ساخته شود که به گفته او، «انسان وقتی آن را می‌بیند از حیله‌گری که در آن فتنه دیده شد، متنفر شود و متوجه شود چه اتفاقی افتاده و چه قدر آدم‌ها گمراه شده‌اند.»

عمار که بانیانش آن را جشنواره‌ای «مردمی» توصیف می‌کنند، محصول یک جریان فکری است که تلاش دارد برای جریان‌های فکری و هنری غالب، بدیلی بسازد.

نخستین بار در دی ماه سال ۸۹ بود که حلقه‌ای از اعضای قرارگاه عمار از برگزاری جشنواره‌ای خبر دادند که به گفته آن‌ها، می‌خواهد زمینه را برای آن چه «هنر انقلابی» می‌نامند، فراهم کند.

وحید جلیلی، مسوول سیاست‌گذاری جشنواره عمار در اختتامیه چهارمین دوره آن گفت برگزاری این جشنواره بر این سخن که «هنر انقلابی مخاطب ندارد» خط بطلان کشیده است و برگزارکنندگان می‌خواهند ثابت کنند که هنر «ارزشی» بین مردم محبوب است.

بودجه برگزاری این جشنواره «مردمی» براساس مصوبه مجلس، برعهده دولت است. نادر طالب‌زاده در نشستی خبری گفته است: «بودجه عمار که مصوب مجلس بوده، تاکنون پرداخت نشده و جشنواره با همه محدودیت‌ها روی پای خود ایستاده و کارش را ادامه می‌دهد.»

یک عضو هیات رییسه کمیسیون فرهنگی مجلس به خبرگزاری مجلس در این مورد گفت که سال گذشته مجلس ۴ میلیارد تومان اعتبار برای جشنواره عمار تصویب کرد و در سال جاری نیز دولت می‌بایست اعتباری معادل یک میلیارد تومان برای برگزاری جشنواره عمار تامین کند اما نه امسال و نه سال گذشته بودجه‌‌ مصوب به جشنواره عمار داده نشد است.

«مرتضی حسینی» تاکید کرد چون سال گذشته رهبر جمهوری اسلامی عوامل برگزارکننده جشنواره عمار را به حضور پذیرفت، «مسوولان فرهنگی کشور باید معنای‌ این نوع خط‌‌ دهی‌ها را متوجه باشند و از این جشنواره برای سال‎های بعد حمایت کنند.»

این موضوع انتقاد هفته‌نامه «یالثارات» را به همراه داشت. یالثارات در گزارشی به نقل از «محمد خزاعی»، دبیر سابق جشنواره فیلم فجر و تهیه‌کننده فیلم «قلاده‌های طلا» نوشت:«برخی از جشنواره‌های ما الگوی کاملی از نمونه‌های غربی‌ و براساس فرم و ساختاری هستند که در غرب درحال برگزاری است. اما بعضی‌ها به دنبال یک سری نوآوری‌ها و بدایع هستند که بتوانند در مسیر انقلاب و اهداف نظام گام بردارند؛ مثل همین جشنواره عمار که شاهد برگزاری آن هستیم.»

به گفته برگزارکنندگان جشنواره عمار، بین‌المللی شدن ویژگی چهارمین دوره این جشنواره بوده است. به گزارش خبرگزاری فارس، نادر طالب‌زاده نقد این جشنواره در تلویزیون فارسی بی‌.بی.سی را اتفاقی مهم دانسته و در واکنش به آن گفت: «ما می‌خواهیم به آن‌ها بگوییم که از این نوع عمارهای بین‌المللی از این به بعد بیش‌ترخواهیم دید و ما صدای آن‌ها خواهیم بود.»

وب‌‌ساین فارسی بی.‌بی.سی در گزارشی تحلیلی درباره جشنواره عمار نوشت: «با توجه به اختلافات سینماگران مستقل با مدیریت پیشین سازمان سینمایی در جریان حوادث پس از انتخابات که در ماجرای خانه سینما به اوج خود رسید، چندان عجیب نیست که به گفته دبیر این دوره جشنواره، شخص آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار با "عماریون" بر ورود چهره‌های جدید و انقلابی یا "کادرسازی" در سینما تاکید ویژه‌ای کرده باشد.»

بعد بین‌المللی جشنواره عمار بیش‌تر منحصر به اکران چند فیلم در غزه و چند فیلم علیه اسراییل بود. با این حال به گزارش فارس، جلیلی در پیامی تصویری به جلسه اکران فیلم در غزه گفت: «ما همیشه با سینمای مقاومت و فلسطین بوده و هستیم و تاکید کرده‌ایم که همیشه باید همراه با هم در مسیر خط اسلام ناب محمدی در ضدیت با اسلام آمریکایی گام برداریم.»

اما حتی به گواه خبرگزاری فارس که به شکل ویژه‌ای اخبار این جشنواره را منتشر می‌کرد، این جشنواره بیش‌تر به تریبونی برای گفتن حرف‌های سیاسی درباره هنر و سینما تبدیل شد.

«علی‌رضا پناهیان»، روحانی جوان تندرو، جشنواره عمار را ‌یکی از جلوه‌های مردمی شدن فرهنگ دانست و گفت: «اگرجشنواره صددرصد مردمی عمار مورد استقبال برخی سیاسیون قرار نگیرد، معلوم می‌شود ابراز علاقه آن‌ها به مردمی شدن فرهنگ، سخن مزورانه‌ای است.»

«حسین رحیم‌پور ازغدی» که از او به عنوان پژوهش‌گر معارف اسلامی یاد می‌شود، در یک سخرانی در حاشیه این جشنواره در سینما فلسطین مدعی شد که اگر جشنواره عمار همین‌طور پیش برود، تا 10 سال دیگر جهانی می‌شود.

«محمدرضا نقدی»، رییس سازمان بسیج نیز عمار را یک جشنواره مردمی دانست که در فرهنگ ملی و مذهبی کشور جای خود را پیدا کرده است.

اما وحید جلیلی بار دیگر سخنی را تکرار کرد که در چهار سال گذشته بارها به زبان آورده بود؛ او گفت: «در حالی که 32 سال پیش رییس‌جمهور، نخست‌وزیر و نمایندگان ما را ترور کردند، بیش از 17 هزار نفر از مردم هم ترور شدند ولی حتی یک فیلم درباره شهدای ترور ساخته نشد.»

یک منتقد فیلم که نخواست نامش فاش شود، درباره تکرار این موضوع از زبان مسوول سیاست‌گذاری جشنواره عمار گفت: «آقای جلیلی چهار سال است که همین حرف‌ها را تکرار می‌کند. فیلم‌سازان ما می‌توانند و دوست دارند درباره ترورهای اوایل انقلاب فیلم بسازند اما مشکلی که دارند این است که حکومت فقط نگاه رسمی به این رویدادها را تحمل می‌کند.»

افزود:«درباره ترور جان اف کندی، ده‌ها فیلم و کتاب ساخته و نوشته شده و در هر کدام‌، از یک زاویه این ترور مورد بررسی قرار گرفته است و متهمان جدیدی مطرح شده‌اند. حتی فیلم‎سازی فیلم می‌سازد و می‌گوید که ترور جان اف کندی، کار خود دولت آمریکاست. حالا شما مقایسه کنید که کدام فیلم‌ساز ما اجازه این کار را دارد.»

اما یک مستندساز برگزیده جشنواره عمار به خبرگزاری فارس گفت: «مشکل بودجه عمار حل شود، چیزی از جشنواره‌های دیگر کم ندارد.»

«مهدی رسول‌پور»، کارگردان مستند «کایر» در تایید جشنواره عمار گفت:«جشنواره عمار برای فیلم‌سازها فرصت بسیار خوبی است تا با فرهنگ‌های مختلف آشنا شوند. شاید خیلی از امکانات برای این فیلم‌سازها وجود نداشت ولی  با شور و شعف فراوان کار خودشان را انجام دادند.»

چهارمین جشنواره عمار در حالی به پایان رسید که در بخش‌های مختلف، از جمله «اقتصاد مقاومتی»، «نقد درون گفتمانی، فتنه ۸۸ و جنگ نرم»، «روحانیت و بیداری اسلامی و... به برگزیدگان جوایزی اهدا شد. فهرست کامل برگزیدگان جشنواره را می‌توانید در خبرگزاری فارس بخوانید.

چه مخالف جشنواره عمار باشید، چه موافق آن،عمار تنها جشنواره‌ سینمایی است که در آن به جای فیلم‌ها، سخنران‌ها دیده می‌شوند. چهره‌های تندروی نزدیک به حکومت، تلاش خود را برای ساخت بدیل جشنواره‌‌های دیگر از جمله فجر به کار می‌بندند و حتی پای احمد جنتی را به سینما باز می‌کنند.

جلیلی در مراسم اختتامیه، آمار چهار دوره جشنواره عمار را ارایه کرد و گفت: «جشنواره مردمی فیلم عمار در اولین سالگرد جشن مردمی نهم دی در سال ۸۹  تأسیس شد. در این سال، کار با 20 فیلم که فیلم‌سازان حزب‌اللهی در نقاط مختلف کشور برای تشریح ابعاد فتنه ساخته‌ بودند، آغاز شد. در دوره دوم شاهد حضور ۳۰۰ فیلم بودیم، در دوره سوم ۷۰۰ فیلم و امسال فرزندان انقلاب اسلامی بیش از یک هزار عنوان فیلم را به جشنواره ارسال کردند.»

به گزارش خبرگزاری فارس، برای اکران فیلم‌های شرکت‌کننده در جشنواره عمار برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای انجام شده است. اکران آثار در ۵۰۰ نقطه استان فارس، اکران فیلم‌های جشنواره عمار در ۷۰۰  مدرسه قم و از این قبیل فرصت‌ در اختیار جشنواره عمار که از حمایت نهادهای حکومتی نیز برخوردار است، قرار گرفته است.

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

استان مازندران

حوادث دانش آموزی ادامه دارد: یک دانش آموز بابلی هم در تصادف...

۷ بهمن ۱۳۹۲
شهرام رفیع زاده
خواندن در ۳ دقیقه