close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

روزنگار سی و دومین جشنواره فیلم فجر-روز نهم

۲۱ بهمن ۱۳۹۲
نگار نجار
خواندن در ۶ دقیقه
روزنگار سی و دومین جشنواره فیلم فجر-روز نهم
روزنگار سی و دومین جشنواره فیلم فجر-روز نهم
روزنگار سی و دومین جشنواره فیلم فجر-روز نهم
روزنگار سی و دومین جشنواره فیلم فجر-روز نهم
روزنگار سی و دومین جشنواره فیلم فجر-روز نهم
روزنگار سی و دومین جشنواره فیلم فجر-روز نهم

نامزدها و آرای یک جناح

یک روز به پایان نمایش فیلم‌های جشنواره در برج میلاد مانده و اعلام نامزدهای بخش اصلی جشنواره در نهمین روز جشنواره سی‌ودوم فیلم فجر، همه نگاه‌ها را به سوی خود ‌‌کشانده است.

در این میان، سایت‌ها و خبرگزاری‌های اصول‌گرا که فیلم‌های مورد تایید‌شان، بیش‎ترین تعداد را در فهرست نامزدی جوایز جشنواره تشکیل داده‌اند، ابراز خرسندی می‌کنند گرچه از نامزدی بعضی فیلم‌ها که سازندگانشان به گفته آن‌ها، «حامیان فتنه» بوده‌اند، ناراضی‌ هستند.

از طرفی، در نهمین روز جشنواره، آرای مردمی به فیلم‌های محبوب‌شان هم زیر سوال رفت. براساس یک بیانیه منتشر شده، خرید فله‌ای بلیط‌های چند فیلم خاص، آرای مردم را به هم ریخته است.

نبرد بر سر آرا

مهم‌ترین خبر روز نهم، اعلام نامزدهای جشنواره سی‌ودوم فیلم فجر بود که با حاشیه‌های زیادی همراه شد.  براساس گزارش دبیرخانه جشنواره، فیلم «رستاخیز» با نامزد شدن در 11 رشته، مقام اول را در تعداد نامزدی جشنواره از آن خود کرده و در رتبه بعدی هم فیلم «چ» با 8 بار نامزدی دیده می‌شود. 

«آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» ساخته «بهروز افخمی» با 6 نامزدی در مقام سوم و به همین ترتیب فیلم‌های «شیار 143»، «عصبانی نیستم»، «میهمان داریم» و «همه چیز برای فروش» با نامزد شدن در 5 رشته، در مقام چهارم قرار گرفته‌اند.

از میان فیلم‌های کارگردانان معروف هم «قصه‌ها» و «امروز» هر کدام 3 نامزدی را از آن خود کرده و «اشباح»، «متروپل» و «معراجی‌ها» نیز هر کدام نامزد دریافت جایزه، تنها در یک بخش شده‌اند.

البته «اشباح» مهرجویی در بخش بهترین بازیگر نقش مکمل زن، نامزد دریافت دو جایزه است.

در این میان، فیلم‌های «چ»، «رستاخیز»، «شیار 143»، «قصه‌ها» و «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» برای کسب عنوان «بهترین فیلم» با هم رقابت خواهند کرد و بهروز افخمی، ابراهیم حاتمی‌کیا، احمدرضا درویش، محمدمهدی عسگرپور و حمید نعمت‌الله هم در بخش بهترین کارگردان، به رقابت با هم می‌پردازند.

برای دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مرد هم، «آرش آصفی» برای «رستاخیز»، «حامد بهداد» برای «آرایش غلیظ»، «پرویز پرستویی» برای «امروز»،«رضا عطاران» برای «طبقه حساس»، «مهدی فخیم‌زاده» برای «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» و  «نوید محمدزاده» برای «عصبانی نیستم» رقابت می‌کنند.

 «حسیبا ابراهیمی» برای «چند متر مکعب عشق»، «ساره بیات» برای «فصل فراموشی فریبا»، «رویا تیموریان» برای «شیفتگی»، «سمیرا حسن‌پور» برای «تمشک»، «مریلا زارعی» برای «شیار ۱۴۳» و «باران کوثری» هم برای «عصبانی نیستم» نامزدهای دریافت بهترین بازیگر زن جشنواره هستند.

 پس از اعلام این نتایج، سایت‌ها و خبرگزاری‌های اصول‌گرا ضمن شادمانی از برتری فیلم‌های مورد پسندشان، نامزد شدن برخی فیلم‌ها و عوامل آن‌ها را از سوی هیات داوران جشنواره زیر سوال بردند. خبرگزاری فارس در این میان به نامزد شدن دو فیلم «عصبانی نیستم» و «قصه‌ها» در برخی بخش‌ها اعتراض کرد و سازندگان آن‌ها را «حامیان فتنه» نامید.

رای من کو؟

اگرچه درباره فیلم محبوب مردم در جشنواره نمی‌توان به راحتی سخنی گفت، با این حال، سایت‌های اصول‌گرا اعلام نتایج نامزدی فیلم‌های موردپسندشان را نشانه توجه توامان عموم مردم، منتقدان و داوران به فیلم‌های ارزشی دانسته‌اند. آن‌ها در گفت‌وگو با منتقدان و برخی مسوولان فرهنگی اصول‌گرا، ندادن جوایز اصلی به این فیلم‌ها در جشنواره را امری سیاسی عنوان کردند.

اما امروز اطلاعیه‌ای منتشر شد که سوءظن‌ها را درباره نتایج آرای فیلم‌های مردمی برانگیخت. ناظران منتخب صاحبان فیلم بخش «سودای سیمرغ» در ستاد آرای مردمی جشنواره فیلم فجر، اطلاعیه‌ای منتشر و در آن مجموعه‌ بررسی‌های میدانی و حضوری بر سر صندوق‌های آرای مردمی و ستاد تجمیع آرا را این گونه اعلام کردند: «اطمینان می‌دهیم تا 20 بهمن‌ماه، مجموع فرایندها، سازمان‎دهی و انضباط در کمال صحت و اصالت به انجام رسیده است. اما آن چه که از بررسی‌های سینماهای نمایش‌دهنده ما را نگران کرده، نگاه جانب‌دارانه برخی مدیران صداوسیما و خرید سازمان‌دهی شده‌ بلیت دو فیلم است.»

دو فیلم مورد نظر این ناظران را می‌توان در فهرست سه فیلمی پیدا کرد که ناگهان وارد جدول پربیینده‌های خانه سینما شده‌اند: «چ»، «رستاخیز» و «شیار 143».

سینما هنر مستقل نیست

جدای از نام‌های آشنا در فهرست نامزدهای «سودای سیمرغ»، یک نام برای اهالی رسانه در کاخ جشنواره بیش‌تر از همه جلوه داشت؛ «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران»ساخته بهروز افخمی که توانسته بود در تعداد نامزدی جوایز، مقام سوم را از آن خود کند. این در حالی است که تا روز نهم، نمایشی در کاخ جشنواره نداشته است.

«آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» مجموعه‌ای از نام‌ها است بر فیلمی به کارگردانی بهروز افخمی؛ فیلمی عامه‌پسند با بازی مهدی فخیم‌زاده و صدای «داوود نماینده» بر آن.

نماینده که راوی معروف مستندهای حیات‌وحش در صداوسیما است، با صدایش روی این فیلم به گفته خود افخمی، شخصیت‌ها را تبدیل به یک‌سری جانور کرده است.

افخمی در نشست خبری فیلم، استقلال هنر سینما را زیر سوال برده و گفت: «به نظر من سینما، هنری مستقل نیست بلکه زیرمجموعه ادبیات است؛ شیوه‌های دکوپاژ‌، تدوین و فصل‌بندی که از ادبیات گرفته شده است. ما هم مجبور هستیم گاهی از این گونه استفاده‌ها بکنیم، همان‌طور که در گاوخونی استفاده شد و جواب هم داد.»

همین موضوع انتقاد برخی از اهالی رسانه را در پی داشت اما افخمی هم‎چنان بر گفته خود پافشاری کرد: «من در فیلم‌سازی به نظریه معتقد نیستم. فیلم‌سازی یک مهارت است که به تدریج آموخته می‌شود. به نظر من فیلم‌سازانی که به نظریه‌ها اهمیت می‌دهند، فیلم‌های بدی می‌سازند.»

از سوی دیگر، فیلم «ماهی و گربه» ساخته شهرام مکری در اکران دوباره خود نیز با استقبال مردم روبه‌رو شد و بسیاری از علاقه‌مندانِ تماشای آن، پشت در بسته ماندند و به وعده مسوولان کاخ جشنواره که اعلام کردند چند سانس دیگر هم به نمایش فیلم اختصاص می‌دهند، دل خوش کردند.

از سوی دیگر، شهرام مکری، کارگردان فیلم که خود در میان جمعیت بود و نتوانسته بود برای فیلمش در سالن اصلی اجازه اکران بگیرد، به آن‌ها که پشت در ماندند وعده داد که به خرج تهیه‌کننده‌ فیلم، آن را در اکرانی خصوصی نشان خواهد داد.

منتقد علیه منتقد

سالن اصلی کاخ جشنواره اگرچه به شهرام مکری و فیلم او نرسید اما میزبان فیلم «خواب‌زده‌ها» بود و دوباره سالن را پر از تماشاگر کرد. فیلم «فریدون جیرانی» هم به روال نمایش برخی فیلم‌های گذشته، با دست و سوت زدن تماشاگران در بعضی سکانس‌های فیلم همراه بود. این برخورد و نارضایتی منتقدان که روزگاری از همکاران جیرانی در رسانه‌ها بودند، در نشست رسانه‌ای فیلم هم حاشیه‌های خاص خود را به وجود آورد.

جیرانی در ابتدای نشست به نقد برخورد یکی از منتقدان پرداخت و درباره آن چه که در جلسه مطبوعاتی فیلم «امروز» روی داده بود، گفت: «سعید قطبی‌زاده از همکاران بنده بوده‌اند اما به نظر من، اشتباه کرده که به عنوان مجری برنامه، نظر خود را صراحتا به کارگردان گفته است.» نکته‌ای که خلاف نظر «نیما حسنی‌نسب»، مجری برنامه خود جیرانی بود: «قرار نیست در این جلسه‌ها هر منتقدی که حضور پیدا می‌کند، فقط مجری جلسه باشد. برای این کار مجریان حرفه‌ای بسیاری داریم.»

جیرانی در ادامه نشست از سختی‌هایی که برای ساخت فیلم متحمل شده و این که پس از ساختن «من مادر هستم» به او مجوز کار داده نمی‌شد، سخن گفت: «برای همین تصمیم گرفتم فیلمی کمدی رمانتیک بسازم چون فقط بلد هستم فیلم بسازم و اگر خواستم فیلم را به جشنواره بفرستم برای این بود که زحمت بچه‌ها دیده شود.»

«فرهاد اصلانی»، بازیگر فیلم هم در ادامه همین موضوع گفت: «این فیلم و "قصه‌ها"ی بنی‌اعتماد در فضای اجتماعی-سیاسی خاصی ساخته شده‌اند. "قصه‌ها" در امنیتی‌ترین زمان، در دوره ریاست جمهوری قبلی و این فیلم هم در این دوره و در زمان تبلیغات ریاست‌جمهوری ساخته شدند.»

هنوز جلسه پرسش و پاسخ با جیرانی و عوامل او ادامه داشت که سالن برای نمایش «آرایش غلیظ» پر شد؛ جمعیتی بیش از ظرفیت سالن اصلی برج که برای تماشای تازه‌ترین ساخته حمید نعمت‌الله آمده بودند.

فیلم که تمام شد، برخلاف دیگر فیلم‌های به نمایش درآمده، کسی از سالن خارج نشد. تیتراژ «آرایش غلیظ» با آهنگ‌سازی «سهراب پورناظری» و آواز همایون شجریان، جمعیت سالن را چنان به شوق آورد که برای آن کف زدند. از آن جا که هردوی این هنرمندان در سالن حضور داشتند، تشویق‌ها بارها و بارها ادامه یافت.

البته دیگر چیزی به پایان این دست زدن‌ها، چه از سر ذوق و چه در  اعتراض، نمانده است. فردا جشنواره به پایان می‌رسد.

 

ثبت نظر

استان تهران

رئیس سازمان پزشکی قانونی ایران: توافق کردیم آمار نهایی نزاع و قتل...

۲۱ بهمن ۱۳۹۲
شهرام رفیع زاده
خواندن در ۱ دقیقه
رئیس سازمان پزشکی قانونی ایران: توافق کردیم آمار نهایی نزاع و قتل را اعلام نکنیم