close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
جامعه مدنی

متهمان ردیف اول سرطان‌زا: پارازیت­های ماهواره­ای تا ظروف یک­بار مصرف

۱ اسفند ۱۳۹۲
شیما شهرابی
خواندن در ۵ دقیقه
متهمان ردیف اول سرطان‌زا: پارازیت­های ماهواره­ای تا ظروف یک­بار مصرف

«از نهادی كه مسوول پخش پارازیت برای مختل كردن ماهواره‌ها در شهر تهران است، خواهش می­كنیم به عواقب جدی این امواج مخرب بر سلامت شهروندان تهرانی توجه داشته باشد.» این سخنان دکتر «مسعود پزشکیان»،نماینده تبریز و عضو کمیسون بهداشت مجلس، هم‌زمان با افزایش موج ارسال پارازیت­های ماهواره­ای پس از خرداد 88 است.

سخنان این نماینده در شرایطی در مطبوعات منتشر ­شد که سایت «پزشکان بدون مرز» هم درباره رابطه­ پارازیت ­و سرطان در همان زمان گزارشی ارایه داد. این گزارش با فرض این که امواج پارازیت از دکل‌های «BTS» ارسال می‌شوند، مواردی هم‌چون اختلالات جنسیتی، خونی، مغزی، سردرد، سرگیجه و تحریکات عصبی و حتی موتاسیون (جهش در ماده­ ژنتیکی سلول) و درنهایت، سرطان را به این امواج نسبت ‌داده و به کسانی که در حوالی چنین دکل‌هایی سکونت دارند، هشدار داده بود.

بازتاب گسترده­ سخنان پزشکیان وآن چه در سایت پزشکان بدون مرز منتشر شد، پرسش جدی را در ذهن ایرانیان ایجاد کرد؛ آیا پارازیت­های ماهواره­ای احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می­دهند؟

 این پرسش اگرچه تا کنون بی­پاسخ نمانده اما جواب قابل اعتماد و روشنی هم دریافت نکرده است.

چندی پیش «حسن قاضی‌زاده هاشمی»، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز از تشکیل کمیته‌ای در این وزارت‎خانه برای بررسی تاثیر پارازیت بر سلامت مردم خبر داده بود. این هفته نیز وی  در یادداشتی که در روزنامه رسمی دولت «ایران» منتشر شده، نوشته است: » در حال حاضر بررسی و پی‌گیری تأثیر پارازیت‌ها به کسانی سپرده شده که در این حوزه فوق تخصص دارند و نه تنها عالم به موضوع هستند بلکه در این موضوع بررسی‌های بین‌المللی داشته‌اند. براین اساس، آن چه از گزارش‌های مراجع بین‌المللی در زمینه تأثیر پارازیت‌ها در اختیار بود، تقدیم این تیم متخصص شد که به طور کامل آن‌ها را مرور و مطالعه کنند. هم‌چنین از این متخصصان درخواست شده نتایج این بررسی‌ها در گزارشی صادقانه، بدون هیچ کم و کاستی ارایه شود.»

دکتر «محمدعلی محمودی»، متخصص ایمونولوژی درباره موضوع پارازیت و سرطان به «ایران‌وایر» می­گوید: «میزان اثرگذاری امواج مغناطیسی که برای اخلال و یا ارسال سیگنال‌های صوتی و تصویری و یا پارازیت‌‎های متقابل در فضا منتشر می‌شوند، به دو عامل شدت امواج و میزان در معرض بودن انسان بستگی دارد. احتمال ابتلا به سرطان هم به همین دو عامل وابسته است. اما برای دست‌یابی به نتیجه دقیق، حتما باید در محیط آزمایشگاهی تحقیق و نتیجه تعمیم داده شود.»

سال 91 تحقیقی درباره رابطه پارازیت با سقط جنین و اختلالات بارداری انجام شد که اعلام نتایج آن غافل‌گیر کننده بود. دکتر «ابوطالب صارمی»، رییس «مرکز تحقیقات سلولی صارم» نیز در مهرماه 91 با ارایه آماری، افزایش سقط جنین و بارداری خارج از رحم در سال‌های اخیر را با امواج پارازیت مرتبط دانست؛  آمارها، بیان‌گر رابطه­ مستقیم پارازیت و سقط جنین بودند و همین، نگرانی مردم را در این باره­ تشدید کرد.

افزایش نگرانی عمومی سبب شد پای مراجع به میان بیاید.، بیش‌تر مراجع عنوان کردند که اگر پارازیت­ها زیان­های قابل توجهی برای سلامت بدن داشته باشد، دولت باید دست از این کار بکشد.

مردم تحقیقات دولتی را باور ندارند

چندی پیش، فشار افکار عمومی بالاخره سبب شد رییس «مرکز تحقیقات سرطان» دانشگاه علوم­پزشکی شهید بهشتی هم در این­باره سخن بگوید. دکتر «محمداسماعیل اکبری» با توضیح طرح تحقیقاتی خود درباره‌ تاثیر امواج الکترونیکی و رادیویی بر بدن ‌گفت: «در این طرح، سلول‌های سرطانی در محیط آزمایشگاهی کشت داده شد و با تکثیر آن‎ها، امواج الکترومغناطیس را روی آن تاباندیم. از طرفی، سلول سالم را کشت داده و دوباره امواج الکترومغناطیس به آن تابانده شد تا بفهمیم این امواج چه تأثیر مثبت یا مخربی را روی سلول می‌گذارند.»

اما به گفته او، تحقیقات علمی، موضوع سرطان‌زا بودن پارازیت‌های ماهواره‌ای را رد کرده است. اگرچه این نتیجه، از نگرانی مردم کم نکرد و میزان پیام‌ها و کامنت‌های اعتراضی آن­ها در ستون خوانندگان روزنامه­های داخلی و فضای مجازی حکایت از آن دارد که چندان به نتیجه این گونه آزمایش‌ها، به ویژه از سوی یک نهاد دولتی اعتمادی ندارند.

متهمان دیگر

ماکروفر، لامپ­های مهتابی و کم مصرف، گوشی­های موبایل، ظروف­یک بار مصرف و... هم از کالاهای مصرفی هستند که نام‌ آن‌ها با این بیماری مهلک گره خورده است. اما آیا تحقیقات، تاثیرات این وسایل را در ابتلا به بیماری سرطان اثبات می­کنند؟

 دکتر «حسین شهسواری»، متخصص اپیدمولوژی در این­باره توضیح می­دهد: «بسیاری از متخصصان، ایجاد رادیکال‌های آزاد که جزو مواد سرطان‌زا هستند و به طور کلی، آسیب دیواره مولکول‌ها و تغییر در کیفیت آن‌ها و نیز مستعد شدن غذا به آلودگی‌های میکروبی را از جمله خطرات استفاده از مایکروفر عنوان کرده‌اند. اما هنوز این موارد به اثبات نرسیده‌ و درحد فرضیه هستند. هنوز شواهد مستندی دال بر این که تشعشع‌های مایکروفر بتواند موجب ایجاد یا تحریک سرطان شود، در دست نیست. در بقیه موارد هم تحقیقاتی انجام نشده اما فرضیه‌هایی مطرح است؛ برای نمونه، درباره لامپ­های کم مصرف که حاوی امواج ماوراء بنفش هستند، گفته می­شود این امواج با تحریک سلول‌های رنگ‌دانه ساز پوست، در دراز مدت عوارض پیری زودرس، سوختگی و قرمزی پوست، لکه‌های پوستی، کک و مک و حتی سرطان پوست را ایجاد می‌کنند. میزان تابش اشعه ماورای بنفش در این لامپ‌ها بیش از ۲۸۰۰ نانومتر و از لامپ‌های معمولی کم‌تر است و برای افرادی که پوست‌های حساس دارند، خطر دارد.»

می‌افزاید:« در همه جای دنیا از این لامپ­ها استفاده می‌شود ولی مصرف­کننده، این لامپ­ها را پس از پایان عمر مفید آن که 5 تا 10 هزار ساعت است، تعویض می­کند. این در حالی است که ما به دلیل نداشتن آگاهی، از این لامپ­ها تا زمانی که کار می­کنند، کار می­کشیم.  فکر می­کنم در مابقی موارد هم ما فقط فرضیه داریم.»

اما دکتر «ارومیه­ای»، عضو هیات علمی «پژوهشگاه پلیمر» با قاطعیت درباره سرطان­زا بودن ظروف یک­بار مصرف سخن می­گوید: «مواد سرطان‌زای ظروف یک بار مصرف شفاف یا پلی‌استالینی که در بسیاری از ارگان‌ها و مراسم برای چای و دیگر مواد غذایی داغ استفاده می‌شوند، در دمای 40 درجه سانیت‌گراد آزاد شده و وارد مواد غذایی می‌شوند.»

پاسخ­های ضدونقیص در گزارش کوتاه ما هم دیده می‌شود. سرطان هنوز علت سر راستی ندارد انگار!

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

استان تهران

اعتراض صنفي پرستاران بيمارستان خمينی تهران

۱ اسفند ۱۳۹۲
شهرام رفیع زاده
خواندن در ۱ دقیقه
اعتراض صنفي پرستاران بيمارستان خمينی تهران