close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
سیاست

انتقاد "شهید زنده" هسته ای از دولت روحانی

۶ فروردین ۱۳۹۳
رضا حقیقت‌نژاد
خواندن در ۵ دقیقه
انتقاد "شهید زنده" هسته ای از دولت روحانی

«فریدون عباسی»، رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران به مهم‌ترین منتقد سیاست‌های هسته‌ای دولت روحانی تبدیل شده است. او در هفت ماه گذشته دست‌کم پنج بار در اظهارنظرهایی گزنده و تند، هیات مذاکره ایرانی را به باد انتقاد گرفته و آن‌ها را متهم به بی‌توجهی به منافع ملی ایران کرده است.

عباسی که به عنوان یکی از چهره‌های فعال در برنامه اتمی ایران شناخته می‌شد، اواخر مردادماه سال گذشته، اندکی پس از شروع به کار دولت روحانی از سمت خویش برکنار شد. وی که از اسفند 85 در فهرست تحریم‌های سازمان ملل قرار گرفت، آبان ماه سال 89 از یک سوءقصد مسلحانه جان سالم به در برد. برخي رسانه های اصولگرا پس از اين حادثه، از وی به عنوان شهيد زنده نام می برند.

او در تازه‌ترین انتقادات خود باز هم به شعار انتخاباتی حسن روحانی حمله کرده است: «آن‌هایی که می‌گویند سانتریفیوژ بچرخد زندگی مردم هم بچرخد، من به آن‌ها می‌گویم چرا بی‌خود چرخش سانتریفیوژ را به چرخیدن زندگی مردم گره می‌زنید؟! اصلاً این‌ها ربطی به هم ندارند. متأسفانه بیش‌تر، استفاده تبلیغاتی بود و آدم‌هایی در داخل بلندگوی بیگانگان شدند که مساله هسته‌ای را بزرگ کنند در حالی که بودجه‌ای که در ۲۰ سال اخیر به انرژی هسته‌ای اختصاص یافته به صورت مکتوب و مستند وجود دارد.»

عباسی آذرماه سال گذشته نیز با انتقاد از این شعار گفته بود: «غربی‌ها می‌خواهند نوع چرخش سانتریفیوژهای ما را مشخص کنند و این موضوع را سعید جلیلی می‌دانست. رییس‌جمهور مطرح نکردند که سانتریفیوژهای هسته‌ای ما باید خالی بچرخد یا پر؟»

وی تیم مذاکره کننده ایران را نیز متهم کرده که با مذاکره درباره تعطیل کردن تاسیسات هسته‌ای مستقر در شهر اراک، به غرب خدمت می‌کند:« سه روز بعد از تشکیل دولت جدید، در رسانه‌ها مطلب دادند که به دلیل مسایل فنی، رآکتور اراک عقب می‌افتد و این اولین پیامی بود که به غربی‌ها از داخل داده شد. معلوم بود و من می‌دانستم ته این سیگنالی که رفت، چه می‌شود.»

به اعتقاد رییس سابق سازمان انرژی اتمی ایران، توافق کنونی ایران و غرب در برنامه هسته‌ای سبب شده که ایران حتی در حوزه پژوهش و تحقیقات هم دچار محرومیت شود: «به شکلی دارد تمام اطلاعات کشور از دست می‌رود و آن‌ها می‌توانند سوء استفاده کنند.»

عباسی هم‌چنین با نقد گفته‌های اعضای مذاکره کننده ایران درباره مسایل فنی برنامه هسته‌ای، گفته است: «مصاحبه می‌کنند در اراک که بله همه چیز مثل سابق پیش می‌رود! باید به ایشان تذکر بدهم که همه چیز مثل قبل نیست. شما اطلاعاتت کم است. قلب رآکتور، نوع سوخت و تجهیزات باید عوض شوند. معلوم نیست تازه سوخت همان را هم می‌دهند یا اجازه تولید می‌دهند. یک رآکتور مینیاتوری مانند اصفهان تحویلت می‌دهند که فقط نهایتاً می‌توان با آن آنالیز کرد. اول فکر کنند بعد حرف بزنند. شتاب‌زده عمل کردند، الأن هم شتاب زده حرف می‌زنند. به نظرم کم حرف بزنند، کم مصاحبه کنند، بیش‌تر فکر کنند و مشکل مملکت را حل کنند.»

دفاع از رویکرد هسته‌ای «سعید جلیلی»، مذاکره کننده پیشین ایران از دیگر بخش‌های گفته‌های آقای عباسی است. او که پیش از این گفته بود اگر سعید جلیلی در مذاکرات آلماتی۲ تنها یک دهم از امتیازات ژنو را به آنان می‌داد، الان رییس‌جمهور بود، از این که رویکرد هسته‌ای جلیلی مقابله‌جویانه توصیف شده، ابراز ناراحتی کرده و گفته است سعید جلیلی تنها به دنبال تامین منافع ملی ایران بود.

وی در همین زمینه به رویکرد قبلی درباره نیروگاه «فردو» اشاره کرده است:« در زمان آقای جلیلی، یکی از مباحثی که مطرح می‌شد این بود که ما تقابلی عمل نکنیم اما در تبلیغات مطرح شده که این‌ها دنبال تقابل بودند که من شهادت می‌دهم کذب محض است. آن گروه که مذاکره می‌کرد دنبال تقابل نبود. پس چرا ما فردو را راه نینداختیم؟! این سوال را از تیم جدید و مدعیان جامعه جهانی باید پرسید؟! به فردو بازرسان هم دسترسی داشتند و حساسیت به خاطر این بود که آن‌ها با یک حمله هوایی و یک موشک کروز می‌توانستند نطنز را نابود کنند ولی در فردو این امکان برای آن‌ها وجود نداشت. بازرسان هم مختصات جغرافیایی آن‌جا را داشتند. حتی از نظر اقتصادی، ما معتقد بودیم زیادی ماشین نصب نکنیم و در حدی که نیاز داریم، ماشین بسازیم و نصب کنیم. دلیلی ندارد که پول کشور را بدون کارایی و نگاه تخصصی خرج کنیم.»

اما علاوه بر انتقادات هسته‌ای، اظهارات رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران درباره «مصطفی احمدی روشن»، یکی از فعالان صنعت هسته‌ای ایران، جنجال‌برانگیز شده است.

مصطفی احمدی روشن در رسانه‌های نزدیک به حکومت همواره به عنوان یک دانشمند هسته‌ای معرفی شده که نقش مهمی در پیشبرد پروژه هسته‌ای ایران داشته است. وی دی ماه 1390 در جریان یک سوءقصد مسلحانه کشته شد و سعید جلیلی، مذاکره کننده پیشین هسته‌ای ایران بارها از وی به عنوان دانشمند شهید یاد کرد. با این حال، عباسی توضیح داده که احمدی روشن معاون بازرگانی شرکت «کالا الکترونیک» بوده که در تامین قطعات برای نیروگاه نطنز با سازمان انرژی اتمی ایران همکاری می‌کرده است.

در ماه‌های اخیر، پدر مصطفی احمدی روشن در اظهارنظرهای انتقادی، از اخراج همکاران فرزندش خبر داده و دولت روحانی را متهم کرده بود که به عمد نمی‌خواهد از توان دانشمندان هسته‌ای وفادار به نظام ایران استفاده کند. این انتقادها سبب شد «احمد جنتی»، دبیر شورای نگهبان نیز به نقد مدیران سازمان انرژی اتمی ایران بپردازد اما پس از دیدار «علی اکبر صالحی»، رییس سازمان انرژی ایران با جنتی، وی به طور سربسته حرف‌هایش را پس گرفت ولی در روزهای گذشته اعلام شد که کمیته‌ای ویژه برای رسیدگی به این موضوع تشکیل شده است.

رییس سابق سازمان انرژی اتمی ایران در اظهارنظرهای تازه‌اش از اختلاف نظرهای گسترده سیاسی خود با رییس جمهور پیشین ایران سخن گفته اما تایید کرده که محمود احمدی نژاد در سال‌های اخیر نقش مهمی در تصمیم گیری پیرامون برنامه هسته‌ای ایران نداشته است.

 عباسی پیش از این از اختلاف نظر گسترده خود با حسن روحانی نیز سخن گفته بود. وی با اشاره به این که پس از پیروزی انتخاباتی روحانی، یک جلسه  با رییس جمهور ایران برگزار کرده، از بی‌میلی دولت جدید برای همکاری با او خبر داده است.

به نظر می‌رسد سعید جلیلی تنها کاندیدایی بود که عباسی تمایل داشت به همکاری با او برای پیشبرد برنامه هسته‌ای ایران بپردازد اما شکست سنگین جلیلی در انتخابات سبب شد که هر دو از سمت‌های مهم خود برکنار شوند و به دانشگاه برگردند؛ جلیلی در تهران و عباسی در مشهد.

 

ثبت نظر

استان خوزستان

تعداد کشته شدگان اتوبوس "راهیان نور" به 11 نفر رسید

۶ فروردین ۱۳۹۳
شهرام رفیع زاده
خواندن در ۱ دقیقه