close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
اجتماعی

سکس با محارم؛ رفتار غلط جنسی یا تجاوز؟

۲۳ فروردین ۱۳۹۳
سارا دماوندان
خواندن در ۵ دقیقه
سکس با محارم؛ رفتار غلط جنسی یا تجاوز؟

کار هر شب برادرها بود؛ شب‌ها به اتفاق می‌نشستند و فیلم پورنو می‌دیدند. این‌ها را بعدها «اکبر»، وقتی به جرم قتل برادرش «محسن» دستگیر شده بود، اعتراف کرد.

«علی‌رضا اسکندری»، بازپرس ویژه قتل‌های عمد در شرح این پرونده به «ایران‌وایر» گفت:«سال گذشته یک جسد در یکی از بیابان‌های منتهی به شهریار کشف شد که متعلق به پسری 20 ساله بود. جسد این پسر را جوان به شکل فجیعی کاردآجین کرده و آلت تناسلی او را نیز بریده بودند. با تحقیقاتی که انجام شد، موفق به شناسایی خانواده مقتول شدیم و با اعتراف برادر بزرگ‌تر، مشخص شد که وی قتل را انجام داده است.»

اکبر در برگه اعترافات خود نوشته بود: «هر شب من به اتفاق دو برادر دیگرم فیلم پورنو می‌دیدیم. عادت همیشگی بود. تا این که کم‌کم متوجه تغییر رفتار خواهرم  و محسن شدم. یک بار که سرزده به خانه آمدم، آن دو را با هم دیدم. در یک فرصت مناسب، محسن را به بیرون از شهر کشاندم و غافل‌گیرش کردم. اول آلت تناسلی‌ او را بریدم و بعد هم تکه تکه‌‌اش کردم.»

قاضی اسکندری گفت:«زنای با محارم و تجاوز خانگی دو عمل کاملا جداگانه است؛ اولی از سوی میل و رغبت دو طرفه است و دومی بر اثر زور و اجبار. بیش‌ترین پرونده‌هایی که در شعبه‌های قضایی به ثبت می‌رسند، تجاوز به محارم است و بیش‌تر از سوی پدران نسبت به دختران انجام می‌شود.»

«زنا عبارت است از جماع مرد با زنی که بر او ذاتاً حرام است گرچه در دُبُر باشد، یعنی این ‌که رابطه از راه مقعدی برقرار شود.» این تعریفی است که در ماده ۶۳ قانون مجازات اسلامی برای عمل زنا در نظر گرفته شده است .

آمار دقیقی از ایجاد رابطه‌های پنهان جنسی با اعضای خانواده در دست نیست و آن چیزی که در دستگاه‌های قضایی و بهزیستی ایران ثبت شده، بر اساس شکایت‌ها مطرح شده و روابط لو رفته است.

یک کارشناس ارشد مطالعات در امور زنان درباره میزان تجاوز جنسی به محارم در ایران گفته است:«هیچ آماری هر چند غیر واقعی، در این زمینه وجود ندارد. در واقع، با توجه به سنت‌‌های دینی و اعتقادات مذهبی در کشور، برخی وجود این آسیب را به کلی انکار می‌‌کنند و دیگران نیز میزان آن را به قدری انگشت‌‌شمار می‌دانند که نیاز به بررسی درباره آن نمی‌بینند. بنابراین، پژوهش در این حوزه به معنی در نوردیدن یک منطقه ممنوعه و مقدس است و لازمه آن، به چالش کشیدن مجموعه‌ای از ارزش‌های اخلاقی و مذهبی است.»

«محسن مالجو»، کار‌شناس ارشد مطالعات زنان و مدرس دانشگاه معتقد است:«پژوهش‌گرانِ دیدگاه فمینیستی بر این باورند که دلیل اصلی خشونت در خانواده، وجود ساختارهای اقتداری مردسالارانه در جامعه است.»

نتیجه پژوهشی که مالجو انجام داد نشان می‌دهد دخترانی که در خانه آن‌ها حرف، حرف پدر است، بیش‌تر مورد تجاوز خانگی قرار می‌گیرند. بسیاری از این پدران که در محیط بیرون قدرتی برای بروز ندارند، سعی می‌کنند در خانه قدرت‌نمایی کرده و حس خود را این‌ گونه ارضا کنند.

هرچند قانون اسلامی برای پدران حقوق ویژه‌ای در نظر گرفته و کشتن فرزند توسط والد را مجاز می‌داند اما برای عمل زنا مجازات سنگینی تعیین کرده است .

 دکتر «حسین احمدی‌نیاز»، حقوق‌دان و وکیل پایه یک دادگستری در مورد مجازات اسلامی در نظر گرفته شده برای زنای با محارم به «ایران‌وایر» می‌گوید:«ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی در چند مورد، مجازات زنا را اعدام تعیین کرده است؛ زنا با محارم نسبی، زنا با زن‌ پدر، زنای مرد غیرمسلمان با زن مسلمان و زنای به عنف. در برخی موارد نیز برخی مجازات‌ها تابع سایر احکام مربوط به زنا خواهند بود.»

 این حقوق‌دان با اشاره به ماده 64 قانون مجازات اسلامی، زنا را  درصورتي موجب حد بیان می‌کند که «زاني» يا «زانيه» بالغ، عاقل و مختار بوده و به حكم و موضوع آن نيز آگاه باشد.

چه عاملی سبب می‌شود افراد با یکی از اعضای خانواده خود رابطه‌ جنسی برقرار کنند؟ دکتر «حسین خنیفر»، آسیب‌شناس خانواده، می‌گوید: «داشتن رابطه با محرم نه تنها در دین اسلام که در هیچ دینی قابل قبول و پسندیده نیست. شاید در گذشته، در برخی از ادیان این مساله رواج داشت اما در حال حاضر بعید می‌دانم جامعه‌ای از این رفتار بد و قبیح اجتماعی حمایت کند. رابطه با محارم از یک سو خشونت خانگی و تجاوز محسوب می‌شود و از سوی دیگر، یک  انحراف جنسی است که پیامدهای بسیار ناگواری را برای شخص، خانواده و جامعه در بر خواهد داشت. حالا این نام رفتار غلط جنسی هر چه که باشد، ریشه اصلی  آن به خانواده و جایگاهی که شخص در آن رشد کرده، برمی‌گردد.»

خنیفر می‌افزاید:«عوامل متعددی می‌توانند موجب بروز این رفتار غلط اجتماعی شوند. نقش خانواده‌ در این رفتار غلط جنسی بسیار مهم است. به طور کلی، در خانواده‌هایی که به شدت در آن‌ها محدودیت کلامی و رفتاری وجود دارد و تحت هیچ شرایطی، صحبت کردن درباره جنس مخالف و یا ارتباط گرفتن با آن امکان‌پذیر نیست و تا حدودی ممنوع است، اشخاص برای ارضای میل جنسی به افراد خانواده و نزدیکان خود روی می‌آورند. حال این می‌تواند یا به شکل میل دو جانبه باشد و یا به شکل تجاوز. بر خلاف آن نیز صادق است؛ یعنی در خانواده‌هایی که بسیار بی‌بندوبار هستند و هیچ قیدوبند رفتاری در میان آن‎ها وجود ندارد، روابط بسیار آزاد است، درباره سکس و مسایل جنسی بسیار راحت سخن می‌گویند و هیچ ممنوعیت اخلاقی، رفتاری و پوششی در میان آن‌ها دیده نمی‌شود.»

این ناهنجاری و رفتار ناسالم اجتماعی تنها مختص به ایران نیست. چندی پیش خبرگزاری «رویترز» از ازدواج یك روستایی در شرق هند با دختر نوجوان خود خبر داد. «افازالدین علی»، 36 ساله بعد از این ‌كه روستاییان منطقه بنگال غربی از او شكایت كردند، در دادگاه حاضر شد و به جرم خود اعتراف کرد.

یكی از مقامات ارشد پلیس در مورد این پرونده گفته بود:‌«این یك پرونده بسیار عجیب است چرا كه هیچ یك از اعضای خانواده وی به این موضوع اعتراضی نكرده‌اند.»

خنیفر در پاسخ به این پرسش که برقراری رابطه جنسی، بیش‌تر میان کدام یک از اعضای خانواده برقرار می‌شود، گفت: «رابطه با محارم بیش‌تر در میان پدران و دختران وجود دارد تا خواهر و برادر. شاید در یک برهه زمانی، به دلیل کنجکاوی‌های جنسی، این رابطه شکل بگیرد اما عمر آن کوتاه است. بیش‌ترین شنیده‌ها در مورد روابط میان پدران و دختران است. محروم بودن والدین از روابط جنسی، وجود پیشینه کیفری در میان اعضای خانواده، میزان تحصیلات، شرایط مالی، محدودیت‌های شدید اجتماعی، عقده‌های روانی، فراهم نبودن شرایط ازدواج برای دیگر اعضای خانواده و نیز  تعلقات مذهبی می‌توانند نقش بسیاری در ایجاد رابطه با محارم که همان زنا است، داشته باشند.»

دکتر «کلود هالموس»(Claude Halmos)، روان‌شناس فرانسوی درباره این نوع رابطه می‌گوید:«زنای با محارم همیشه به تجاوز جنسی ختم نمی‌شود. گاهی شخص در شرایطی قرار می‌گیرد که از نظر روحی و روانی، درد و ناراحتی فراوانی را تحمل می‌کند اما در بیش‌تر مواقع، زنای با محارم همراه با تجاوز به عنف تناسلی است.»

ثبت نظر

سیاست

سخنگوی جیش العدل: دانایی فر با فتوای مجمع فقهی ما اعدام شد

۲۳ فروردین ۱۳۹۳
رضا حقیقت‌نژاد
خواندن در ۱۲ دقیقه
سخنگوی جیش العدل: دانایی فر با فتوای مجمع فقهی ما اعدام شد