close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
جامعه مدنی

دردسرهای دامنه‌دار شبکه‌های شیعی برای حکومت ایران

۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۳
نعیمه دوستدار
خواندن در ۵ دقیقه
دردسرهای دامنه‌دار شبکه‌های شیعی برای حکومت ایران

11 اردیبهشت ماه «محمدصادق صالحی‌منش»، استاندار شهر مذهبی قم خبر داد که فرستادگان «سیدحسن نصرالله»، رهبر حزب‌الله لبنان از پخش برنامه‌های ضد اهل تسنن شبکه‌های ماهواره‌ای که در این شهر مستقر هستند، گلایه کرده است.

وی این سخنان را در مراسم افتتاح استودیوی «مسجد جمکران» شهر قم بیان کرده است. مسجد جمکران، مهم‌ترین نماد مذهبی شیعیان منتظر ظهور امام دوازدهم است.

جنگ رسانه‌ای در قم سال‌ها است شروع شده و روحانیون و مراجع تقلید شیعه ساکن این شهر تلاش می‌کنند از ظرفیت‌های جدید رسانه‌ای برای تبلیغ تشیع استفاده کنند.

حوزه علمیه اکنون به تدریس زبان‌های خارجی بیش‌تر بها می‌دهد چون برای راه‌اندازی شبکه ماهواره‌ای نیاز به نیروی انسانی مسلط به زبان‌های خارجی است.

هم‌اکنون 11 شبکه ماهواره‌ای فارسی زبان به تبلیغ آموزه‌های شیعی می‌پردازند. با این حال، روحانیون ساکن قم در راه‌اندازی شبکه‌های ماهواره‌ای، اهداف خاص خود را دنبال می‌کنند و اندک اندک به سوهان روح حکومت جمهوری اسلامی تبدیل شده‌اند. آن‌ها افزون بر اختلاف دیدگاهی که با  لایه‌های مختلف حکومت، به ویژه دولت درباره مسایل مذهبی دارند، اختلاف‌های بین شیعه و سنی برایشان مهم‌تر از مناسبات و معادله‌های دیپلماتیک دولت ایران است.

«سید صادق حسینی شیرازی»، مرجع تقلید شیعه ساکن قم در چند سال اخیر چندین شبکه ماهواره‌ای راه‌اندازی کرده است که خلاف رویه دولت ایران، روی به مخالفان رژیم سوریه و حافظ اسد دارد و در مقابل، به شدت به اسد، حزب‌الله لبنان و شخص سیدحسن نصرالله حمله می‌کند.

این روحانی 71 ساله در چند سال گذشته مواضع تندی علیه انقلاب و رهبر ایران گرفته است. در فتواها و نظرات صادق شیرازی، عزاداری‌های خشن مانند قمه‌زنی و راه رفتن روی خار و... برای اهل‌بیت توصیه می‌شود و فحاشی نسبت به اهل سنت و خلفای راشدین رواج دارد.

در سایت این مرجع تقلید، از راه‌اندازی 15 شبکه ماهواره‌ای جدید خبر داده شده است؛ «شبكه مرجعيت» به زبان فارسی، عربی و انگليسی، «شبكه امام حسين» به زبان فارسی، انگلیسی و عربی (دو شبکه)، «شبكه سلام» به زبان‌های فارسی، انگليسی و عربی، »شبكه الزهرا» به زبان‌های عربی، انگليسی و تركی، «شبكه ch4teen» (چهارده معصوم) به زبان عربی، «شبكه المهدی» به عربی، انگليسی و تركی، «شبكه الانوار» به زبان عربی (دو شبکه)، «شبكه بقيع» به زبان فارسی، «شبكه راديویی صوت العراق» از شهر بغداد، «شبكه اينترتی خديجه»، «شبكه العقيله» و «شبكه امام صادق».

بیش‌تر این شبکه‌ها در قم واقع شده‌اند. شبکه امام حسین در لندن نیز دفتر دارد. دفتر شبکه‌های الانوار و الزهرا در کویت هستند و تلاش این شبکه‌ها برای استقرار در عراق افزایش یافته است.

در سایت این مرجع تقلید تاکید شده است: «شبكه‌های ياد شده در زمينه‌های اخلاق، دين و تبيين و نشر باورهای شيعی فعاليت دارند. در اين شبكه‎ها از پخش موسيقی و استفاده از زنان بی‌حجاب و بدحجاب برای اجرای برنامه خبری نيست.»

یکی از چهر‌ه‌های مشهور این شبکه‌ها، «یاسر الحبیب»، طلبه جوانی است که حسینیه‌ای در لندن دارد. او خود را سینه‌چاک شیعه و دشمن وهابیت می‌داند. یاسر الحبیب یکی از شبکه‌های تحت حمایت سید صادق شیرازی، یعنی «شبکه فدک» را مدیریت می‌کند و در شبکه‌های دیگر این گروه هم حضور پر‌رنگ دارد. برخی رسانه‌های اصول‌گرا او را برادر داماد سیدصادق شیرازی می‌دانند که ساکن لندن است.

سیدحسن نصرالله در سال 2010 مواضع تندی علیه یاسر الحبیب اتخاذ کرد و او را «شخص شیعیٌ غیرمعروف عند الشیعه اساسا» توصیف کرد. یاسر الحبیب نیز در مقابل، به مقایسه نصرالله با بن‌لادن و قرضاوی پرداخت.

این روحانی کویتی، پیش‌تر با راه‌اندازی هیأت «خدّام‌المهدی» در کویت، به دلیل تندروی، زندانی شده بود و اکنون به انگلستان پناهنده شده است. فحاشی او به «عایشه»، همسر پیامبر اسلام، مدتی قبل تنش‌های زیادی را در میان اهل سنت و شیعیان ایجاد کرد. او نیز در برنامه‌های خود به شدت از ولایت فقیه و رهبر ایران انتقاد می‌کند.

 رییس شبکه سلام هم یک چهره جنجالی است. «محمد هدایتی» در سال ۱۳۸۸ با حمایت از معترضان ایرانی، نام خود را بر سر زبان‌ها انداخت و با حضور در برنامه‌های سیاسی، به مخالفت با حکومت ایران پرداخت. این شبکه علاوه بر قم، در اصفهان و مشهد هم دفتر تاسیس کرده است. چنین وضعیتی در مورد شبکه ماهواره‌ای «ابالفضل العباس» هم صادق است.

در سال‌های اخیر در بسیاری موارد از فعالیت افرادی که با این شبکه‌ها ارتباط دارند، جلوگیری شده است؛ برای نمونه، دفتر «شبکه ماهواره‌ای اهل‌بیت» در شهر قم به دستور دادگاه ویژه روحانیت بسته شد.

شبکه ماهواره‌ای اهل‌بیت را یک روحانی افغانی تبار به نام «حسن اللهیاری» در امریکا اداره می‌کند که از مخالفان سرسخت ولایت فقیه در ایران است. مدیر این شبکه در قم، فردی به نام «محمد‌جواد برهانی» بود که در دیگر شهرهای ایران هم‌چون مشهد و اصفهان نیز دفتر‌هایی راه‌اندازی کرده بود. اتهام اين شبكه ماهواره‌ای شیعه بنا به گفته دادگاه ويژه، رفتار مغاير با وحدت بوده است.

دو طلبه روحانی به نام‌های «سیدمجید نبوی» در اصفهان و «مهدی هاشم‌زاده» در قم نیز به دلیل همکاری با این شبکه ماهواره‌ای، بازداشت شدند .

حکومت ایران می‌گوید آن‌ها اركان اعتقادی را هدف گرفته‌اند و دشمن ولایت فقیه و تفسیر قرآن هستند. آن‌ها هم حکومت ایران را متهم می‌کنند که با ولایت فقیه، در مسیر اسلام انحراف ایجاد کرده است.

ایران برخی از این شبكه‌ها را به «انجمن حجتیه» ارتباط می‌دهد و معتقد است این شبکه‌ها تلاش می‌کنند در مسجدهای ایران و بین جوانان نفوذ کنند.

سال ۱۳۸۹، «مهدی شریفی»، رییس وقت واحد مونیتورینگ صداوسیما در گفت‌و‌گویی با مجله «همشهری ماه»، گفت که تمام شبكه‌های فارسی زبان غیردولتی، از جمله شبكه‌های مذهبی، پی‌گیر اهداف امریكا و صهیونیزم برای تبلیغ اسلام امریكایی و اسلام بدون جهاد و مرجعیت هستند.

از دیدگاه وی، این‌که این شبکه‌ها می‌توانند بدون پخش آگهی، از عهده تامین هزینه‌های خود بر‌بیایند، مشکوک است: «برای گرفتن یک پهنای باند خیلی معمولی روی ماهواره هاتبرد، هر ماه باید ۲۸‌هزار دلار پرداخت كرد که با هزینه‌های آپ‌لینگ به ماهانه ۶۰ هزار دلار و بیش‌تر می‌رسد. این هزینه فقط برای ارسال برنامه به ماهواره و از ماهواره به زمین است. اگر حقوق و دست‌مزد هم را اضافه كنید، این شبكه‌ها كه آگهی ندارند از كجا این هزینه را تامین می‌كنند؟ این مسأله مدرک محكمی برای وابستگی این شبكه‌ها به دلارهای سیاه امریكا است.»

با این حال، به نظر نمی‌رسد این داوری‌ها در رویکرد روحانیون حامی شبکه‌های ماهواره‌ای تاثیری ایجاد کرده باشد. تیرماه 91، «آیت‌الله شیرازی» در جمع طلاب و مبلغان در قم گفت: «حدود سه هزار شبکه ماهواره‌ای در دنیا وجود دارد که معمولا برای تباهی بشر و سلطه‌جویی طاغوتیان تبلیغ می‌کنند. برای نشان دادن حق و سعادت بشر لااقل مبلغان دین باید یک‌هزار و 500 شبکه ماهواره‌ای در اختیار داشته باشند تا از این رهگذر، روح تقوا و حقیقت‌جویی را در جامعه نهادینه کنند.» 

از بخش پاسخگویی دیدن کنید

در این بخش ایران وایر می‌توانید با مسوولان تماس بگیرید و کارزار خود را برای مشکلات مختلف راه‌اندازی کنید

صفحه پاسخگویی

ثبت نظر

تصویری

زني كه خانه‌اش آدرس ندارد

۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۳
زني كه خانه‌اش آدرس ندارد