close button
Switch to Iranwire Light?
It looks like you’re having trouble loading the content on this page. Switch to Iranwire Light instead.
Features

IranWire Ukrainian Special: Сім'ї жертв катастрофи закликають авіакомпанії підтримати заборону на рейси в Іран

May 10, 2020
Shima Shahrabi
8 min read
Церемонія вшанування пам’яті жертв українського рейсу 752
Церемонія вшанування пам’яті жертв українського рейсу 752
Хамед Есмайліон з його дочкою Рірою та дружиною Парісою, перський Новий рік, березень 2019 р.
Хамед Есмайліон з його дочкою Рірою та дружиною Парісою, перський Новий рік, березень 2019 р.
Українські жертви авіакатастрофи
Українські жертви авіакатастрофи
Родини загиблих провели віртуальну зустріч з Андрієм Шевченком, праворуч знизу, послом України в Канаді
Родини загиблих провели віртуальну зустріч з Андрієм Шевченком, праворуч знизу, послом України в Канаді

Кому: Членам ЄС, європейським авіакомпаніям та Авіаційному товариству 

Згідно з заявами Ісламської Республіки Іран, Європейський Союз, європейські авіакомпанії та Авіаційне товариство розглядають можливість повернення до польотних коридорів Ірану. Офіційні особи заявили, що група авіакомпаній на чолі з Lufthansa провела широкі переговори з даного предмету.

Це викликає важливе питання: як можна забути рейс PS752 та всіх пасажирів, які так і не прибули до місця призначення?

Минуло лише чотири місяці з часу катастрофи, яка забрала їхні життя, і світ пам’ятає визнання Корпусу гвардії Ісламської революції (Революційної гвардії) про те, що він відкрив вогонь по беззахисних людях. Які існують гарантії того, що Гвардія не повторить аналогічний злочин, так само як блокується розслідування, а винні отримують похвалу в Ірані? Які існують гарантії безпеки пасажирів?

Держави-члени ЄС не повинні погоджуватися на польоти над повітряним простором Ірану, поки іранський уряд не продемонструє свою готовність до співпраці з міжнародними органами для проведення достовірного розслідування подій, що призвели до знищення PS752, включаючи встановлення винних осіб.

 

Родини жертв рейсу авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», який 8 січня був збитий Революційною гвардією, звернулися до Європейського Союзу, європейських авіакомпаній та Авіаційного товариства із закликом не відновлювати польоти в повітряному просторі Ірану, поки Іран не буде притягнутий до відповідальності за катастрофу.

«Ви забули рейс 752 Міжнародних авіаліній України та його пасажирів, які ніколи не прибули до місця призначення? Минуло лише чотири місяці, як Революційна гвардія відкрила вогонь по 176 беззахисних пасажирах та збила літак уже через три хвилини після зльоту", - йдеться у публічній заяві сімей.

Революційна гвардія випустила дві ракети по рейсу PS752, коли він покинув тегеранський аеропорт ім. Імама Хомейні на шляху до Києва, збивши літак о 6:19 ранку і убивши всіх 176 пасажирів та екіпаж на борту.

Звернення, друге, подане сім'ями жертв, спеціально адресується європейським авіакомпаніям та органам, які здійснюють контроль за ними, слідує за повідомленням про те, що деякі з них під керівництвом Lufthansa вступили в дискусію щодо відновлення польотів. "Доки справа рейсу PS752 залишається невирішеною, як ви можете довіряти Ірану не робити мішенню інший літак?" – запитується в листі. "Як ви можете ставити у небезпеку життя інших пасажирів?"

Після збиття рейсу Революційною гвардією, європейські авіакомпанії призупинили польоти до Ірану та тимчасово заборонили рейсам перетинати іранський повітряний простір на шляху до інших країн. 8 травня з'явилися повідомлення про те, що європейські авіакомпанії почали розглядати питання про відновлення польотів до Ірану. Так, Мохаммед Саїд Шарафі, генеральний директор з правових та міжнародних питань Організації цивільної авіації Ірану, заявив Іранському студентському агентству новин (ISNA) про те, що було проведено декілька зустрічей між авіакомпаніями та організацією, намагаючись відновити довіру між двома сторонами.

5 травня, за словами Шарафі, чиновники, що керують операціями німецької авіакомпанії Lufthansa в Ірані, та керівники служб охорони і безпеки інших європейських авіакомпаній обговорили заходи безпеки, яких необхідно вжити для відновлення польотів до Ірану, щойно вщухнуть перебої, спричинені пандемією коронавірусу.

Сім'ї жертв рейсу PS752 швидко відреагували, нагадавши європейським авіакомпаніям про деталі та глибину трагедії, а також про відповідальність Революційної гвардії за катастрофу, та закликаючи їх не загрожувати життю пасажирів відновленням рейсів до Ірану. Також вони закликали людей підтримати їхню кампанію, додавши свої імена до звернення до європейської авіаційної індустрії.

"Ми хочемо сказати авіакомпаніям, пасажирам та урядам, що Іран надзвичайно виграє, якщо не буде вжито жодних серйозних заходів", - заявив агентству IranWire прес-секретар сімей жертв Хамед Есмейліон. "Можливо, такі серйозні дії будуть вжиті, але, на даний момент, жодних ознак цього немає".

Дружина Есмейліона, Паріса Егбаліан, та його 10-річна дочка Ріра, обоє були на рейсі. «Після розгортання цієї кампанії ми обов'язково донесемо дане питання до уваги політичних чиновників. Ми не знаємо, наскільки це буде успішним щодо запобігання польотів європейських авіакомпаній до Ірану», - сказав він.

Сім'ї вперше виступили разом у березні, через 45 днів після збиття рейсу 752, опублікувавши заяву та лист, який підписали тисячі людей. Лист був звернений до урядів країн, де проживали пасажири та екіпаж рейсу - України, Канади, Афганістану, Великобританії, Німеччини та Швеції, а також до Міжнародної організації цивільної авіації, Міжнародного суду та інших глав держав, закликаючи їх проводити політику, спрямовану на змушення Ісламської Республіки повною мірою співпрацювати з розслідуванням злочину та здати чорну скриньку літака.

"Перша кампанія зіграла важливу роль у забезпеченні того, щоб наші голоси були почуті", - сказав Есмайліон. "Це був перший крок".

 

Від приховування до «людської помилки» та ухилення від відповідальності

За кілька годин до того, як ракети Революційної гвардії 8 січня збили український пасажирський літак, Іран здійснив ракетний напад на авіабазу Ейн-аль-Асад в Іраку в помсту за вбивство генерала Касема Сулеймані, командира Гвардіських експедиційних сил Quds. Американський удар безпілотників поблизу міжнародного аеропорту Багдада вбив його 3 січня. Незважаючи на можливість американських сил здійснити авіаційну атаку, Іран не закрив свій повітряний простір для пасажирських літаків.

Цілих три дні чиновники Ісламської Республіки приховували факт, що український рейс 752 був збитий Гвардійцями і стверджували, що літак зазнав аварії через технічні проблеми. Після викриття у міжнародних ЗМІ, чиновники звинуватили в аварії операторів повітряного контролю та переклали вину у катастрофі на "людську помилку", заявивши, що вони прийняли літак за крилату ракету. На даний момент Ісламська Республіка іще не передала чорну скриньку літака та не пояснила, чому пасажирські рейси було дозволено продовжувати, якщо вони очікували можливого повітряного нападу з боку США, або чому вони приховували факти протягом трьох днів.

Більшість пасажирів рейсу були жителями або громадянами Канади. Після катастрофи уряд Канади висловив співчуття родинам жертв і вимагав від Ісламської Республіки пояснити події та надати чорну скриньку Україні. Однак цей процес був порушений пандемією коронавірусу. "На жаль, у нас не було багато спілкування з канадськими чиновниками протягом останніх трьох тижнів, але я сподіваюся, що на наступному тижні з ними відбудеться іще одна зустріч", - сказав Есмайліон, додавши, "нічого іще не вирішено".

15 квітня в ексклюзивному репортажі «Радіо Фарда», фінансовані США перськомовна радіостанція і веб-сайт в Празі, повідомило, що Іран надіслав «лист про взаєморозуміння» в Україну з проханням уряду України утриматися від кримінального та юридичного розслідування інциденту та підтвердження цього шляхом підписання меморандуму. Джерела розповіли «Радіо Фарда», що "лист про взаєморозуміння формулюється таким чином, що дозволяє Ірану уникнути відповідальності за інцидент".

У світлі цього репортажу Есмайліон сказав: «Ми зустрілися з послом України в Канаді два тижні тому. Він запевнив, що будь-яка пропозиція Ірану обов'язково буде обговорена з Канадою. Ми не знаємо точного тексту листа, який було надіслано до України, але ми знаємо, що Україна категорично відхилила цю пропозицію. Також посол України нам офіційно сказав, що Іран прагне посіяти розбрат між країнами, які беруть участь у цій справі». В той же час, в окремих заявах міністр закордонних справ Канади, спеціальний радник уряду Канади з цієї справи та міністр транспорту Канади заявили, що це є частиною суперечливих і неспроможних заяв, зроблених Іраном.

"Строк позовної давності не поширюється на справу рейсу 752 ", - заявив Есмайліон. "Якщо в Ірану виникає враження, що він може придбати собі час завдяки таким крокам, він повинен забути про це і співпрацювати з міжнародними установами".

 

Спроби підкупити сім’ї жертв

Але Іран націлив такі оманливі кроки не лише на уряд України. Ісламська Республіка також непрямо намагалася підкупити сім’ї жертв, заявивши, що ті, хто втратив життя, були «мучениками», так що вона може продовжувати ухилятися від відповідальності за інцидент.

Останній крок відбувся минулого тижня, коли начальник Іранського військово-призовного бюро генерал Тагі Мехрі повідомив, що члени сімей жертв можуть бути звільнені від обов'язкової військової служби. "Оскільки іранські жертви катастрофи українського літака були визнані мучениками, Генеральний штаб Збройних Сил наказав, щоб їх родини користувалися всіма перевагами, які передбачені Законом про публічну службу для сімей мучеників", - сказав він.    

"Сім'ї, з якими я контактую - а їх не лише кілька - дуже розлючені з цього приводу", - сказав Есмайліон. "Те, чого вони хочуть, - це однозначна відповідь, але судові органи відмовляються надати таку відповідь".

До цього уряд Ірану намагався використати інші стратегії, щоб уникнути визнання відповідальності за інцидент, включаючи вжиття заходів проти протестуючих і винесення їм тривалих тюремних вироків, конфіскацію тіл загиблих, обмеження похоронних обрядів та знищення доказів на місці катастрофи, а також погрози та залякування сімей жертв у спробі змусити їх замовкнути.

"Асоціація сімей жертв польоту 752 висловила співчуття в усіх соціальних мережах друзям, які були несправедливо засуджені", - заявив Есмайліон. "Ми повідомляємо всі уряди, які беруть участь у цій справі, про юридичні дії, яких вживає Іран, але ми не можемо змусити іранську судову владу поважати справедливість. Вони роблять все, що хочуть, а ми можемо лише протестувати та інформувати міжнародні установи».

За словами Есмайліона, замість того, щоб вважати себе відповідальною перед міжнародною спільнотою, Ісламська Республіка порушила проти себе справу в іранській судовій системі. "Головне управління з прав людини судової системи найняло юриста, який зв'язується з родинами і каже їм: "Я ваш юрист. Приходьте, підпишемо контракт." Багато сімей навіть не відповіли йому, бо не вірять, що в судовій системі Ірану може бути справедливість. Але судова влада продовжує зв’язуватися з ними і запитує, чому вони відхилили пропозицію юриста. Це гра, в яку грає Іран. Він порушив судову справу проти самого себе, проводить розслідування сам і вважає, що проблема вирішена».

"Вони стверджують, що також були допитані військові чиновники, але незрозуміло, на якому рівні", - зазначив Есмайліон. "Але коли ми бачимо таких посадових осіб, як Хаджизаде, головна фігура цього злочину, які розмовляють на телебаченні 40 хвилин, не здається, що когось покарали. Можливо, їх навіть похвалили».

Есмайліон має на увазі заяви, зроблені командувачем аерокосмічних військ Революційної гвардії Аміром-Алі Хаджизаде 23 квітня, майже через чотири місяці після того, як рейс 752 був збитий його силами. У телевізійному інтерв'ю він розповів про ракетну атаку Ірану на авіабазу Ейн-аль-Асад в Іраку, але нічого не сказав про ракетну атаку Революційної гвардії на цивільний пасажирський літак. Після того, як генерал Касем Сулеймані загинув, він сказав: «Американці мали помилкову впевненість, що Іран не відповість. Вони були впевнені в цьому. Але коли іранський народ скандував заклики про помсту, вони відчули певну небезпеку і оголосили, що якщо Іран вчинить якісь дії, вони нападуть на 52 цілі. Вони думали, що Іран відступить і не буде вживати заходів. Американці заявили, що нападуть на різні культурні об’єкти та офіси Верховного лідера. Гвардійці вірили, що США швидко відреагують і атакують цілі в Ірані, тому Гвардійці були готові завдати удару у відповідь, атакувавши 400 цілей".

Заяви Хаджизаде підтверджують припущення про те, що Іран планував використовувати людський щит для запобігання нападів з боку США. Уже давно аналітики припускали, що саме з цієї причини уряд Ірану відмовився закривати свій повітряний простір для пасажирських літаків. І тепер сім’ї загиблих запитують європейські авіакомпанії: Чи є гарантія того, що Іран не буде стріляти по іншому літаку? Чи ви отримали гарантію, про яку решта світу нічого не знає?

 

 

comments

Images

No Protective Equipment for Cemetery Workers

May 10, 2020
Photo Blog
No Protective Equipment for Cemetery Workers