این روزها بسیاری از ایرانیان از شبکه‌های پیام‌رسان اینترنتی برای ارسال و دریافت پیام‌های شخصی استفاده می‌کنند.

یکی از این اپلیکیشن‌ها «واتس‌اپ» است که امکانات متعددی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد؛ دسترسی آسان و ساده و البته رایگان بودن استفاده از خدمات «واتس‌اپ» سبب شده که این اپلیکیشن با استقبال بالایی از سوی کاربران ایرانی روبه رو شود.

اما استفاده از واتس‌اپ در ایران چقدر امن است؟ آیا امکان کنترل این شبکه اجتماعی توسط هکرها، دولت‌ها و یا افراد سودجو وجود دارد؟

به طور کلی باید گفت که امکان امنیت صد در صدی در شبکه‌ اینترنت و اپلیکیشن‌های اینترنتی وجود ندارد. همانطور که یک خانه‌ی محکم هم ممکن است در اثر زلزله تخریب شود. (اصولا هکرهایی که می‌توانند پیچیده‌ترین سیستم‌های بانکی را هک کنند، به صورت بالقوه این توانایی را دارند تا به سیستم‌ یک فرد مشخص، نفوذ پیدا کنند.)

خوشبختانه اپلیکیشن واتس‌اپ از جمله اپلیکیشن‌هایی به شمار می‌رود که پیام‌ها را پیش از ارسال رمزگذاری می‌کند و بازکردن این رمزها برای هیچ کس (به جز صاحبان واتس‌آپ) امکان‌پذیر نیست.

با این حال این به معنای این نیست که تنظیمات امنیتی در این اپلیکیشن‌ را رعایت نکنید. به خصوص اگر شما یک فعال اجتماعی یا روزنامه نگار (شهروند خبرنگار) باشید و از تلفن هوشمندتان برای روزنامه نگاری و یا فعالیت‌های مدنی استفاده می‌کنید.

 

موقعیت مکانی خود را در واتس‌اپ غیرفعال کنید

با استفاده از اپلیکیشن واتس‌اپ می‌توانید موقعیت مکانی خود را هم ارسال کنید. ما به شما توصیه می‌کنیم برای حفظ حریم خصوصی خود از ارسال موقعیت مکانی خود خودداری کنید. در پنجره چت، اگر آیکون فلش را فشار دهید، این ویژگی را فعال کرده‌اید. اما اگر این کار‌ را نکنید، مکان شما برای کسی ارسال نمی‌شود. 

 

عکس‌ها و ویدیوها را ذخیره نکنید!

اگر یک فعال مدنی یا روزنامه نگار هستید و پس از ارسال یا دریافت عکس می‌خواهید آن‌ها را از سیستم خود پاک کنید، بهتر است واتس‌اپ را به گونه‌ای تنظیم کنید تا تصاویر و فایل‌ها را در تلفن هوشمند شما ذخیره نکند. برای اینکار وارد تنظیمات واتس‌اپ شوید (Settings)، به قسمت "Chat Settings" بروید و گزینه "Save Incoming media" را غیرفعال کنید. 

 

گزینه Last Seen را غیرفعال کنید!

در واتس‌اپ این امکان وجود دارد که وضعیت "Last Seen" برای دوستانتان نمایش داده می‌شود. برای غیرفعال کردن این ویژگی، وارد تنظیمات واتس‌اپ شوید (Settings)، به قسمت "Privacy" بروید، و در قسمت "Last Seen" شما می‌توانید انتخاب کنید که همه آخرین زمان استفاده شما را ببینید، یا فقط دوستان شما و یا  با انتخاب گزینه "Nobody" می‌توانید به کسی اجازه ندهید که آخرین زمان استفاده شما از واتس‌اپ را ببینید.

 

چند نکته امنیتی دیگر برای اپلیکیشن‌های ارتباطی

ماهیت ابزارهای ارتباطی موبایل، همگانی یا (Public) بودن آنها است. بنابراین بیشتر کاربرانی که از وایبر، واتس‌اپ، لاین، وی‌چت و دیگر برنامه‌ها استفاده می‌کنندا باید نسبت به این موضوع آگاه باشند که تمامی اطلاعاتی که آنها از طریق اینترنت و این شبکه‌ها رد و بدل می‌کنند در جای دیگری ذخیره می‏شود.

البته منظور از« ذخیره شدن در جای دیگر» به طور پیش‌فرض، شرکتی‌ست که سازنده‌ی آن سرویس بوده است. یعنی با فرض بر اینکه تلفن هوشمند شما به هیچ ویروسی آلوده نباشد، همه‌ی مسائل امنیتی در آن رعایت شده باشد، برای نصب به اینترنت از سرویس‌های وای‌فای مشکوک استفاده نکرده باشد و …. در این صورت تنها و تنها صاحبان «وایبر» و «واتس‌اپ» هستند که به مکالمات پیامکی شما دسترسی دارند.

برای بیشتر کردن امنیت خود بهتر است از نصب اپلیکیشن‌های مشکوک خودداری کنید. برخی از این اپلیکیشن‌ها امکان دسترسی به حافظه را می‌گیرند و خطر لو رفتن شما را افزایش می‌دهند.

از سوی دیگر برخی از اپلیکشن‌ها هستند که از شما می‌خواهند به بخش‌های مختلف تلفن هوشمند شما (مانند عکس‌ها، شماره تلفن‌ها، نقشه و …) دسترسی داشته باشند که بهتر است تا جایی که می‌توانید، این دسترسی‌ها را محدود کنید.

همچنین تا جایی که می‌توانید از شبکه‌های وای‌فای دیگران استفاده نکنید. در مورد شبکه‌ی وای‌فای خانگی خود نیز این راهنما را که پیش از این در ایران وایر منتشر شده بخوانید و انجام دهید.

 

 

{[ breaking.title ]}

{[ breaking.title ]}