close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
جامعه مدنی

نگاهی به پایین آمدن سن رابطه جنسی در ایران

۲ بهمن ۱۳۹۲
سارا دماوندان
خواندن در ۸ دقیقه
نگاهی به پایین آمدن سن رابطه جنسی در ایران

« نام من را خرشانس گذاشته بودند. از وقتی که ۱۳ یا ۱۴ ساله بودم دوست دختر داشتم. زن همسایه طبقه چهارمی اولین زنی بود که من با او سکس را تجربه کردم. فکر می‌کنم سوم راهنمایی بودم.»

«علی‌رضا» به این جمله که رسید، کمی مکث کرد. او اکنون یک مرد ۳۰ ساله است و به گفته خودش، با کوله‌باری از تجربه جنسی. او در گفت‌وگویی که با «ایران‌وایر» داشت، سکس را بیش‌تر ماده مخدری می‌دانست که به آن اعتیاد پیدا کرده است. علی‌رضا گفت: «من از نوجوانی تجربه رابطه جنسی داشتم. نمی‌خواهم بگویم خوب است یا بد. بخشی از زندگی است، اگر نباشد، یک جای کار می‌لنگد. نمی‌دانم حکایتش چه بود که با هرکه دوست می‌شدم، خواسته یا ناخواسته کار به سکس کشیده می‌شد. برای همین دوستان به من می‌گفتند خرشانس»

چندی پیش مدیر گروه روان‌شناسی دانشگاه «علامه طباطبایی» در نشستی با عنوان «تحلیل رفتارهای دختران و پسران»، سن رابطه جنسی دختران و پسران ایرانی را ۱۱ سال عنوان کرده بود. دکتر «محمود گلزاری» آشکارا گفته بود: «برخی از دختران و پسران ایرانی با وجود سن کم، دارای روابط متعدد جنسی هستند که این یک زنگ خطر است و مسوولان باید برای آن چاره‌اندیشی کنند.»  

«رابطه جنسی یک خواست فردی و اختیاری است که برای دختران و پسران از هنگامی که به بلوغ جنسی می‌رسند، موضوعیت می‌یابد. البته ارزیابی از بلوغ جنسی و آزاد بودن رابطه جنسی در دنیا سخت متفاوت و در کشورهای گوناگون از 9 تا 18 سال متغییر است.» این بخشی از گفته‌های دکتر«مهرداد درویش‌پور»، جامعه‌شناس مقیم سوئد درباره روابط جنسی با جنس مخالف در گفت‌وگو با «ایران‌وایر» است.

درویش‌پور درباره شروع سن رابطه جنسی در کشور سوئد می‌گوید: «قانون کشور سوئد، سکس را آزاد می‌داند اما معتقد است که باید مانع از بهره‌کشی جنسی شود. برهمین اساس، رابطه افراد بالای 18 سال از آن‌جا که از امکانات مالی و عقلی بیش‌تری برخوردار هستند، با افراد زیر 18 سال مجاز نیست. این به معنای محروم کردن نوجوانان زیر 18 سال از لذت‌جویی جنسی نیست بلکه به افراد بالغ اجازه داده نمی‌شود از مکانیزم‌های قدرت که همان برخورداری از امکانات مالی و ذهنی است، برای بهره‌کشی جنسی نوجوانان استفاده کنند. اما هیچ مانعی نیز بر سر روابط جنسی افراد زیر 18 سال با هم‌سن خود نیز قرار نمی‌دهد. سن روابط جنسی مجاز در این کشور 15 سال است.»

علی‌رضا درباره رابطه‌های جنسی که در طی این سال‌ها داشته است، گفت:« من سکس را از سن کم شروع کردم. اوایل برایم جذابیت داشت. آن وقت‌ها کم‌تر دختر هم‌سن و سالی زیر بار رابطه جنسی می‌رفت، برای همین بیش‌تر با زنان مطلقه بودم. اما حالا شرایط مانند گذشته نیست، سکس مهم‌ترین عامل در ایجاد روابط دختر و پسر است.»

درویش‌پور محروم کردن نوجوانان ایرانی از آموختن مسایل جنسی را بسیار خطرناک می‌داند: «جامعه‌ای مانند ایران که روابط جنسی در آن برای جوانان و نوجوانان بالای 15 سال که سهل است، برای بزرگ‌سالان  نیز آزاد نیست، دیر یا زود با طغیان‌های کور جنسی روبه‌رو می‌شود و تجاوز، خشونت‌های جنسی و فحشا در آن  بالا می‌رود. در چنین جوامعی، از مرد تصویری مهیب برای زنان ساخته می‌شود که متجاوز، فریب‌کار، شکارگر و خطرناک است، باید مراقب او بود و خود را از گزند مرد حفظ کرد. در مورد مردان نیز محرومیت جایی برای رابطه سالم جنسی باقی نمی‌گذارد. رابطه جنسی را که می‌تواند حسی لذت‌بخش برای هر دو باشد، به "شکاری" تبدیل می‌کند که در آن زن ابژه جنسی، آبریزگاه مرد و بخشی از کارنامه "فتوحات مردانه" می‌شود.»

«سیمین سنگیان»، کارشناس و آسیب‌شناس خانواده، مقیم هلند درباره روابط جنسی نوجوانان در این کشور به «ایران‌وایر» می‌گوید:« برخلاف فرهنگ حاکم بر ایران که در آن تصویری سیاه و سفید از رابطه جنسی وجود دارد، در این‌جا سکس رنگی و مساله باارزشی است. در این کشور، طرح مسایل جنسی از آموزش‌های دوران ابتدایی است و کودکان از همان ابتدا یاد می‌گیرند که باید سکس داشته باشند و آموزش لازم را می‌بینند تا بتوانند آگاهانه با مسایل برخورد کنند.»  

به گفته او، در بسیاری از کشورهای پیشرفته، افراد بدون این که ازدواج ثبتی داشته باشند، در کنار هم و باهم زندگی می‌کنند. در واقع، خود آن‌ها هستند که به رابطه خود با جنس مخالف مشروعیت می‌بخشند.

این کارشناس با اشاره به این مطلب در ادامه می‌افزاید:« به دلیل این که در کشورهای پیشرفته از سنین پایین رابطه جنسی شروع می‌شود، آموزش و پرورش با برنامه‌های آموزشی گوناگون به کودکان و نوجوانان راه‌های پیش‌گیری از بیماری را آموزش می‌دهد و این آموزش‌ها نقش بسیار زیادی در امر جلوگیری از بیماری‌های واگیر جنسی دارد.»

سنگیان در ادامه به بحث ایجاد آرامش در رابطه جنسی اشاره می‌کند و می‌گوید:«هم‌اکنون در هلند، افراد جدا از مسایل جنسی، به دنبال آرامش در یک رابطه هستند و سکس برایشان در مراتب بعدی قرار دارد.»

به گفته وی، افراد تحصیل کرده به مرور زمان یاد می‌گیرند که رابطه جنسی را در سنین بالا آغاز کنند اما کسانی هم هستند که از سنین پایین و بدون هیچ‌گونه برنامه‌ریزی، رابطه جنسی متعدد با افراد گوناگون دارند و این مساله، شرایط روحی آن‌ها را به خطر انداخته است و تحت درمان مشاوره هستند. اما به طور کلی، مساله سکس در اروپا، به ویژه هلند، یک مساله جا افتاده است.  

درویش‌پور نیز می‌گوید:«در مدرسه‌های سوئد اعضای تناسلی بدن انسان را به بچه‌ها آموزش می‌دهند و کودک را با جنس مخالف خود و اعضای بدنش آشنا می‌کنند.»

به گفته او، آموزش سکس در مدرسه‌های این کشور اجباری است. می‌گوید:«کودکان در سوئد، در مقایسه با دیگر کشورها، به راحتی با والدین خود درباره سکس و مسایل جنسی صحبت می‌کنند و والدین به کنجکاوی آن‌ها در این باره کاملا توجه نشان می‌دهند. نوجوانان در این جا  به مسایل جنسی و سکس آشنایی کامل دارند. آن‌ها حتی پیش از این که وارد آمیزش جنسی شوند از راه هم‌آغوشی و بوسیدن جنس مخالف، رابطه جنسی را آغاز می‌کنند.»

در حالی که آموزش روابط جنسی و آگاه کردن افراد در این زمینه از سنین پیش دبستانی در جوامع غربی آغاز می‌شود و آن‌را بخش مهمی در زندگی اجتماعی می‌دانند، در ایران وضع به گونه‌ای دیگر است و سخن گفتن از سکس، هنوز تابو به شمار می‌رود. اگرچه وجود خیل عظیم نسل جوان و نیاز آن‌ها به آگاهی درست در این زمینه و نیز آمارهای اعلام شده در مورد پایین آمدن سن روابط جنسی، شیوع ایدز ناشی از روابط جنسی پرخطر، افزایش سقط جنین و موارد بسیار از این قبیل، حکایت از پیش رفتن جامعه جوان ایران به سوی بحرانی دارد که حاکمان آن اصرار به چشم بستن بر روی آن دارند.    

 دکتر «حسین باهر»، رفتارشناس و عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران، تغذیه، دسترسی به سایت‌های مختلف و برنامه‌های محرک اینترنتی و تلویزیونی، پوشیدن لباس‌های چسبان، رعایت نکردن اصول اخلاقی در میان خانواده و هم‌چنین گفت‌وگو میان دختران و پسران را از عوامل مهم پایین آمدن سن بلوغ جنسی و برقراری روابط جنسی، به ویژه برای دختران می‌داند.

باهر درباره پایین آمدن سن بلوغ جنسی زودرس در ایران می‌گوید:«یکی از مهم‌ترین دوره‌هایی که همه انسان‌ها آن ‌را تجربه می‌کنند، دوران بلوغ است. دختران زودتر از پسران به سن بلوغ می‌رسند در نتیجه تمایلات جنسی دختران به جنس مخالف دارای سرعت بیش‌تری است.»

بنا به گفته این رفتارشناس، تغذیه نقش بسیار مهمی در تحریک غدد جنسی ایفا می‌کند در نتیجه، تغذیه فست‌فودی و تزریق  هورمون‌های گوناگون به فرآورده‌های گوشتی از عوامل کاهش سن بلوغ جنسی در ایران است .

وی نقش والدین و رفتار زناشویی را نیز در این مورد بسیار مهم دانسته و معتقد است: « والدین بیش‌ترین نقش را در بلوغ جنسی فرزندان خود می‌توانند داشته باشند. اخلاق زناشویی باید در خانواده نهادینه شود. حفظ حرمت و کرامات انسانی و رعایت شئونات از همان ابتدای تشکیل زندگی زناشویی تاثیر به سزایی در تربیت فرزندان می‌تواند داشته باشد. باید خانواده‌ها یاد بگیرند که هر رفتار یا گفت‌وگویی را میان فرزندان خود نداشته باشند. مادران و پدران با توجه به سن فرزندان خود، با آن‌ها درباره مسایل جنسی گفت‌وگو کرده و کنجکاوی آن‌ها را سرکوب نکنند.»

براساس گفته‌های این عضو فرهنگستان علوم پزشکی، جدا از رفتار والدین، آموزش وپرورش نیز تاثیر به سزایی در پرورش بلوغ جنسی نوجوانان می‌تواند داشته باشد و با ارایه راه‌کارهای مناسب به فرزندان در مراکز تحصیلی و آموزشی به صورت دقیق و برنامه‌ریزی شده و آشنا کردن آن‌ها با مسایل بلوغ جنسی، تا حدودی می‌تواند از این فاجعه‌ای که جامعه درگیر آن شده است، پیش‌گیری کند.

 «شبنم»، دختری ۱۷ ساله و دانش‌آموز سال آخر دبیرستان است. او چند سالی است که رابطه جنسی را تجربه کرده و در یکی از این روابط، حامله و مجبور به سقط جنین می‌شود.

او در گفت‌وگویی با «ایران‌وایر» از رابطه خود می‌گوید: «من وقتی ۱۳ ساله بودم برای اولین بار رابطه جنسی را تجربه کردم. البته نه این که بگویم سکس داشتم اما شاید برای آن سن کم، خودش نوعی سکس بود. از همان زمان بود که احساس کردم  داشتن رابطه جنسی در ماندگاری کسی که دوستش داری موثر است.»

 او در پاسخ به این سوال که آیا رابطه‌ات با کسی که سکس داشتی هم‌چنان ادامه دارد، گفت:«من سال گذشته مجبور شدم سقط جنین کنم چون از کسی که دوستش داشتم، حامله شده بودم. اگر در اروپا بودم هیچ مشکلی نبود اما این جا ایران است و قانون آن فرق می‌کند. این مساله که به وجود آمد، رابطه‌ام خودبه‌خود با دوست پسرم به هم خورد. مادرم فهمید و می‌خواست از او شکایت کند که من تهدیدش کردم اگر این کار را بکند خودکشی می‎کنم. او هم کوتاه آمد.»

شبنم معتقد است جامعه باید نگاهش را تغییر دهد و این قانون‌های سختِ دست و پا گیر عوض شوند:«الان دیگر مانند گذشته نیست که آفتاب، مهتاب نباید روی دختر را ببیند. این روزها هرچه تعداد دوست پسرهایت بیش‌تر باشد، هوادارهایت بیش‌تر می‌شوند. بنابراین، این مسوولان هستند که باید در قوانین کشور تجدید نظر کنند چون ما کار خودمان را انجام می‌دهیم.»

 دکتر «حسین احمدی»، حقوق‌دادن و وکیل پایه یک دادگستری درباره پایین آمدن سن رابطه جنسی به «ایران‌وایر» می‌گوید:«درحال حاضر به علت محدودیت‌های موجود در جامعه و نبود آموزش مباحث جنسی و بلوغ در جامعه و مدارس، شاهد گسترش روابط جنسی بین نوجوانان هستیم. از سوی دیگر، به سبب گسترش شبکه‌های اجتماعی و تعارض سنت و تجدد در جامعه ایران، بلافاصله ساده‌ترین روابط بین دختر و پسر نوجوان به روابط جنسی میان آن‌ها تبدیل می‌شود؛ رابطه‌ای که در صورت کشیده شدن به دادگاه، در حد تعزیر قرار می‌گیرد و در صورت اجبار و تجاوز، به مرگ ختم می‌شود.»

به گفته‌ این حقوق‌دان، براساس قانون ایران، کودکان مبرا از مسولیت کیفری هستند اما در صورت بلوغ، در مراکز اصلاح و تربیت که همان زندان کودکان است نگه‌داری می‌شوند.»

ثبت نظر

بلاگ

اشلی گیلبرتسون٬ عکاسی که جنگ را بی پرده به مردم نشان داد

۲ بهمن ۱۳۹۲
آمد و رفت
خواندن در ۱ دقیقه
اشلی گیلبرتسون٬ عکاسی که جنگ را بی پرده به مردم نشان داد