close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

درآمدهای نجومی صداوسیما از آگهی‌های فوتبال است؟

۱۶ آذر ۱۳۹۹
پیام یونسی‌پور
خواندن در ۵ دقیقه
ایران‌وایر به اطلاعاتی در مورد ارقام آگهی‌های صداوسیما دست یافته است؛ مبالغی که شرکت‌ها و موسسات تجاری و مالی، برای پخش آگهی‌های خود به صورت مستقیم به حساب این رسانه حکومتی پرداخت می‌کنند.
ایران‌وایر به اطلاعاتی در مورد ارقام آگهی‌های صداوسیما دست یافته است؛ مبالغی که شرکت‌ها و موسسات تجاری و مالی، برای پخش آگهی‌های خود به صورت مستقیم به حساب این رسانه حکومتی پرداخت می‌کنند.
با حسابی ساده می‌توان درک کرد که بخش عمده‌ای از درآمد سازمان صداوسیما، از آگهی‌هایی است که برای پخش مستقیم رقابت‌های فوتبال داخلی (لیگ برتر) یا خارجی (بدون پرداخت حق کپی‌رایت) روی آنتن می‌برد.
با حسابی ساده می‌توان درک کرد که بخش عمده‌ای از درآمد سازمان صداوسیما، از آگهی‌هایی است که برای پخش مستقیم رقابت‌های فوتبال داخلی (لیگ برتر) یا خارجی (بدون پرداخت حق کپی‌رایت) روی آنتن می‌برد.

«ایران‌وایر» به اطلاعاتی در مورد ارقام آگهی‌های سازمان صداوسیما دست یافته است؛ مبالغی که شرکت‌ها و موسسات تجاری و مالی، برای پخش آگهی‌های خود، به صورت مستقیم به حساب این رسانه حکومتی پرداخت می‌کنند. 

با حسابی ساده می‌توان درک کرد که بخش عمده‌ای از درآمد سازمان صداوسیما، از آگهی‌هایی است که برای پخش مستقیم رقابت‌های فوتبال داخلی (لیگ برتر) یا خارجی (بدون پرداخت حق کپی‌رایت) روی آنتن می‌برد. 

***‌ 

طی سال‌های گذشته، انتشار رسمی اعداد و ارقام تعرفه‌ آگهی‌های سازمان صداوسیما، از سوی این نهاد ممنوع شده بود. طبق اعلام منابع ایران‌وایر، اداره کل بازرگانی صداوسیما که سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و تعيين خط مشی برای پذیرش، توليد و نظارت بر تولید و اجرای آگهی‌های بازرگانی و برنامه‌های تبلیغاتی درون‌برنامه‌ای این سازمان را بر عهده دارد، از سال ۱۳۹۷ اقدام به انتشار «فهرستی کلی» از قیمت‌های ثانیه‌ای هر آگهی در ساعت‌های مختلف برنامه‌های خود کرد. 

یک جست‌وجوی ساده در صفحه اداره کل بازرگانی صداوسیما هم نشان می‌دهد که تعرفه‌های اعلام‌شده از سوی این سازمان، صرفا برای رفع مسئولیت بوده است و نه اطلاع‌رسانی. قیمت واقعی هر آگهی، فقط در مذاکرات رو در رو به مشتریان صداوسیما اعلام می‌شود. 

اداره کل بازرگانی صداوسیما در وب‌سایت خود، یک قیمت کلی برای آگهی‌های ماهیانه تلویزیون و رادیو را به تفکیک ماه‌ها به عنوان قیمت پایه ارائه می‌کند. این ارقام و اعداد گاهی در زمان عقد قرارداد کاهش پیدا می‌کنند، اما در بسیاری از مواقع با رشدی قابل توجه پیش روی شما می‌نشینند.

افزایش یا کاهش اعداد، به صورت کامل به درخواست شما برای انتخاب برنامه‌ها مربوط می‌شود، نه به ماه و سالی که روی وب‌سایت اداره کل بازرگانی صداوسیما می‌بینید. 

اعداد خاص برای برنامه‌های خاص 

ایران‌وایر به تعرفه‌ای از آگهی‌های ۳۶ ثانیه‌ای سازمان صداوسیما دست یافته است. این تعرفه‌ها برای ۱۳ برنامه شبکه‌های «یک»، «دو»، «سه»، «پنج» و «آی‌فیلم» (I Film) در فروردین ماه سال جاری تنظیم شده بودند. ارقام مربوط به این تعرفه‌ها در سال جاری افزایش نداشته است. 

بالاترین میزبان رقم آگهی (در این جدول)، مربوط به برنامه «به خانه برمی‌گردیم» شبکه ۵ سیمای جمهوری اسلامی می‌شود؛ ۵۸۰ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان برای ۳۶ ثانیه آگهی. 

بالاترین رقم دیگر، مربوط به «برنامه لیگ اروپا» از شبکه سه صداوسیما است که به عدد ۴۵۳ میلیون و ۴۳۸ هزار تومان برای هر نوبت پخش می‌رسد. شما می‌توانید برای ۳۰ برنامه پخش مستقیم رقابت‌های لیگ‌های اروپایی که زمان پخش آن‌ها حد فاصل ساعت‌های ۱۴ تا ۲۴ تعیین شده است، تبلیغات کالای خود را رزرو کنید. 

«برنامه دست‌پخت» با عدد ۴۳۵ میلیون و ۵۷۷ هزار و ۵ تومان برای ۳۶ ثانیه، یکی از گران‌قیمت‌ترین برنامه‌های تلویزیون به حساب می‌آید. 

«برنامه کودک» از شبکه یک، «برنامه طبیب» از شبکه سه و «فیلم سینمایی روز تعطیل» از شبکه یک، نازل‌ترین قیمت‌های این جدول تعرفه‌ها را دارند. 

مجموع درآمد هر نوبت ۳۶ ثانیه‌ای تمامی این ۱۳ برنامه، سازمان صداوسیما را به درآمد خالص ۳ میلیارد و ۲۴ میلیون و ۱۷۱ هزار و ۴۵۰ تومانی می‌رساند. یعنی هر زمان تمامی این برنامه یک آگهی رزرو شده خود را پخش کنند، این عدد وارد حساب سازمان می‌شود. 

به یاد داشته باشیم که این، مهم‌ترین جدول تعرفه آگهی‌های سازمان صداوسیما است، اما همه واقعیت درآمدی این سازمان از محل پخش آگهی‌هایش نیست. 

منابع ایران‌وایر مدعی هستند که سازمان صداوسیما، برای آگهی‌های پخش مستقیم رقابت‌های لیگ برتر فوتبال ایران، بازی‌های ملی و هم‌اکنون برای «برنامه فوتبال برتر» هیچ تعرفه آگهی ثابتی را تعیین نکرده است. 

عدد ۳۶ ثانیه برای آگهی‌هایی که مربوط به مسابقات لیگ برتر می‌شود از ۳۶ ثانیه به ۱۸ ثانیه کاهش می‌یابد و مبلغ مورد نظر سازمان صداوسیما نیز برای هر آگهی ۱۸ ثانیه‌ای مانند تابعی متغیر از حساسیت مسابقات هر هفته لیگ، از ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان متغیر است. 

تنها دلیل قرار نگرفتن نام برنامه‌ فوتبال برتر در فهرست تعرفه‌های مهم سازمان صداوسیما، متغیر بودن میزان حساسیت مسابقات و تفاوت تعداد تماشاگران این برنامه در روزهای مختلف هفته است. به عنوان نمونه، قیمت آگهی‌های بازی پرسپولیس و استقلال مقابل تیم‌های قعر جدول در روزهای یک‌شنبه یا سه‌شنبه، با قیمت آگهی‌هایی که این سازمان برای دیدارهای همین دو تیم مقابل سپاهان و تراکتور در روزهای تعطیل و آخر هفته اعلام می‌کند، بسیار متفاوت است. 

اعدادی که دروغ می‌گویند 

طبق تعرفه‌ای که خود سازمان صداوسیما فروردین سال جاری، برای تمامی برنامه‌های این سازمان به صورت یک‌دست و بدون استثنا صادر کرد، بالاترین رقم برای آگهی ماه آذر، پیش از هر برنامه باید رقم دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در ۳۶ ثانیه باشد. 

اداره کل بازرگانی صداوسیما البته سعی در روشنگری هم کرده است. مثلا با انتشار نامه‌ای از «عباس مهدوی‌مهر»، مدیرکل بازرگانی این سازمان، تعرفه آگهی‌های هفته پنجم و ششم لیگ برتر را به شکلی «کدگذاری‌شده» و غیر قابل فهم منتشر کرده است. 

قیمت آگهی‌های دیدار تیم‌های استقلال تهران و صنعت نفت آبادان در تاریخ ۱۷ آذر ماه در ساعت ۱۶:۱۵ این گونه مشخص شده است: «۳۵+۷۰۰٪». 

در زیر همین اطلاعیه هم اشاره شده است که سفارش آگهی‌های تلویزیونی برای برخی از صنوف «۵ طبقه بالاتر» محاسبه می‌شود؛ یعنی بیش از ۷۰۰ درصد افزایش قیمت. 

حالا همان «بالاترین عدد» تعرفه آگهی‌های «رسمی» مورد نظر سازمان را با فرمولی که در سایت سازمان قرار گرفته است حساب کنید؛ به عددی بیش از ۱۸ میلیون تومان می‌رسید. 

وقتی اداره کل بازرگانی صداوسیما برای ۳۶ ثانیه رقابت‌های لیگ اروپا بیش از ۴۵۳ میلیون تومان و برای برنامه کودک ۳۶ میلیون تومان طلب می‌کند، چگونه ممکن است مهم‌ترین برند خود را به ۱۸ میلیون تومان بفروشد؟ 

جیب پر سازمان، دست خالی باشگاه‌ها 

آبان سال ۱۳۹۶ ایران‌وایر به سندی  دست یافت که نشان می‌داد سازمان صداوسیما، فقط از بابت حق پخش مستقیم دربی تهران میان دو تیم استقلال و پرسپولیس به بیش از ۱۶ میلیارد و ۳۷۵ میلیون و ۷۰۹ هزار تومان درآمد از محل آگهی‌ها رسیده است. 

این اعداد با احتساب حدود چهل دقیقه پخش آگهی‌ها با قیمت تعرفه سه سال قبل، نجومی به نظر می‌رسید. 

حالا اگر تصور کنیم که سازمان صداوسیما  هفته گذشته و قبل از بازی پیکان با استقلال تنها ۱۰ آگهی ۱۸ تا ۳۶ ثانیه‌ای را روی آنتن برده باشد و برای هر کدام، پایین‌ترین رقم تعرفه ویژه (یعنی ۵۰۰ میلیون تومان) را طلب کند، به درآمد ۵ میلیارد تومانی رسیده است. این عدد با احتساب بازی پرسپولیس و شهرخودرو در همان هفته گذشته دو برابر می‌شود. 

صداوسیما فقط از دو بازی لیگ، در بدبینانه‌ترین حالت ممکن، به ۱۰ میلیارد تومان درآمد خالص دست‌ یافته است. 

به یاد داشته باشیم که «مهدی تاج»، رئیس سابق فدراسیون فوتبال، سال ۱۳۹۷ حق پخش تلویزیونی لیگ برتر را به سازمان صداوسیما هبه کرد. 

باشگاه‌های لیگ برتری از این درآمدهای نجومی حقی ندارند. 

 

مطالب مرتبط:

اختصاصی ایران‌وایر؛ مهدی تاج کنداکتور صداوسیما را می‌نویسد

صداوسیما حق پخش را نمی دهد، بدون فوتبال هم می میرد

آگهی‌های دولتی از انحصار روزنامه‌ها درآمد؛ خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری هم آگهی دولتی می‌گیرند

شرط جدید صداوسیما برای پخش آگهی‌های بازرگانی

بودجه صداوسیما برای سال آینده ۷۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت

ثبت نظر

استان‌وایر

۱۵۳ هزار دانش‌آموز خوزستانی به برنامه شاد دسترسی ندارند

۱۶ آذر ۱۳۹۹
خواندن در ۲ دقیقه
۱۵۳ هزار دانش‌آموز خوزستانی به برنامه شاد دسترسی ندارند