close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
سیاست

گزارش های تازه درباره پناهندگی سردار گمشده ایرانی به آمریکا

۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۳
رضا حقیقت‌نژاد
خواندن در ۵ دقیقه
گزارش های تازه درباره پناهندگی سردار گمشده ایرانی به آمریکا

مری هارف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در صفحه توییتر خود این خبر که سردار سرتیپ علیرضا عسگری، معاون وزارت دفاع دولت خاتمی در آمریکا زندگی می کند را تکذیب کرده است.

وی به نقل از سخنگوی مدیر اطلاعات ملی و همچنین آژانس اطلاعات مرکزی (سیا) نوشته که این اتهام‌زنی کور بدون هرگونه سند و اقدامی بسیار غیرمسئولانه است.
دوشنبه  هفته جاری هفته‌نامه «نیوزویک» گزارشی منتشر کرد که در آن با استناد به کتاب «جاسوس خوب» آمده بود علیرضا عسکری با دریافت پناهندگی از آمریکا، اکنون تحت حفاظت سیا در زندگی می کند.

کتاب جاسوس خوب توسط کای براد نوشته شده و بیوگرافی «رابرت آمز»، یکی از مأموران سیا است که در سفارت لبنان کشته شد. نویسنده این ادعا را با تکیه بر گفت و گو با 40 مامور سابق و کنونی سازمان سیا مطرح کرده و گفته عسگری از واشنگتن با دوستان خود در آلمان تماس گرفته و خواستار دریافت اطلاعاتی درباره همسرش بوده است.

اما عليرضا عسگري کیست؟ او متولد دی ماه 1339 است. او در جوانی جذب سپاه شد و در سال های ابتدایی پس از انقلاب 57 در سیستان و بلوچستان در سرکوب برخی نارآمی های قومی مشارکت داشت. علیرضا عسگری که از سوی همکاران نظامی خود با لقب "رضا چیفتن" شناخته می شد، مدتي به عنوان فرمانده یکی از گردان های نظامی وابسته به حزب الله لبنان و سپس مشاور نظامي سفارت ايران در لبنان فعالیت داشت. گزارش هایی درباره فعالیت های نظامی او در سوریه نیز منتشر شده است. فرمانده کل عملیات سپاه و فرمانده سپاه تهران از دیگر سوابق عسگری در سال های میانی دهه 70 است. او در دولت خاتمی، به وزارت دفاع رفت و معاون بازرسی وزير دفاع (شمخاني) شد.

بر اساس گزارش های منتشره او سال 83 فعالیت های نظامی را به طور کامل کنار گذاشت و به تجارت زيتون و روغن زيتون با كشور سوريه پرداخت. عسگري 16 آذر 85 از دمشق وارد استانبول و در یک هتل در نزدیکی میدان تکسیم شهر استانبول مستقر شد. او تا روز  18 آذر با خانواده خويش در تماس بود. روز شنبه تلفن همراه عسگري خاموش مي‌شود و از آن پس خانواده‌اش نمي‌توانند تماسي با عسگري برقرار كنند.

در یک مستند تلویزیونی منتشرشده پیرامون زندگی عسگری گفته شده که هدف از این سفر، دور زدن تحریم ها و خرید یک ابزار مخابراتی برای دولت ایران بود.

مقامات رسمي ايران موضوع را 17 روز بعد به پليس بين‌المللي و حدود دو ماه بعد به مقامات تركيه‌اي اطلاع مي‌دهند. نخستين گمانه‌زني‌هاي داخلي از اقدام مشترك سيا، موساد و اينتلجنت‌سرويس انگليس در ربودن عسگري  روايت داشت و خبرهاي تاييدنشده برخي رسانه‌هاي غربي نشان از آن مي داد كه عسگري، در زمان ربوده‌شدن مشاور وزارت دفاع ايران در خريد تسليحات بوده و پس از ربوده‌شدن به پايگاه اينجرليك در تركيه و سپس به يكي از پادگان‌هاي ناتو در نزديكي شهر فرانكفورت آلمان منتقل شده است.

برخي رسانه‌هاي غربي در ادامه از درخواست پناهندگي عسگري خبر دادند، موضوعي كه از سوي خانواده عسگري، يك جنگ رواني تلقي شد. همسر و دختر عسگری، اسفند 85 شکایت نامه‌ای را تسلیم سفارت ترکیه در ایران کردند و خواستار بازگرداندن عسگری شدند. آنها همچنين چندبار مقابل سفارت تركيه تجمع كردند.

فروردین 86، پس از ماجرای دستگيري ملوانان انگليسي توسط سپاه، شايعاتي مبني بر احتمال مبادله اين افراد با عسگري منتشر شد. مردادماه 92 اما گزارش های تازه نشان داد که در آن هنگام دولت محمود احمدی نژاد، ملوانان انگلیسی را در ازای دریافت اطلاعاتی درباره پرونده نفتی کرسنت و شریک مهدی هاشمی رفسنجانی آزاد کرده است.

اسفند 87 يك روزنامه آلمانی درگزارشي مدعی شد که اسرائیل با استفاده از اطلاعاتی که از عسکری به‌دست آورده‌ بود، به تاسیسات هسته‌ای سوریه حمله کرده است.

در همان ماه، هفته نامه ساندي تايمز نوشت عليرضا عسگري از سال 83، جاسوس مخفي سازمان هاي اطلاعاتي غربي بوده است. اتهام جاسوسی به عسگری در حالی مطرح بود که در این ایام در داخل ایران، حسین علایی، یکی از فرماندهان سابق سپاه اعلام کرده بود علیرضا عسگری در داخل ایران نیز مدتی را در بازداشت به سر می برده است.

دی ماه ۱۳۸۹ چند نشریه اسرائیلی گزارش دادند که احتمالا علیرضا عسگری در یک زندان امنیتی اسرائیل خودکشی کرده است. پس از انتشار این گزارش، وزارت امور خارجه ایران به سازمان ملل نامه ای نوشت و مسئولیت جان عسگری را متوجه دولت اسرائیل کرد.

مهم ترین اظهارنظر داخلی درباره علیرضا عسگری اما آذرماه 91 توسط سرتیپ اسماعیل احمدی‌مقدم، فرمانده پلیس ایران مطرح شد که خبر داد علیرضا عسگری، قبل از ناپدید شدن در ترکیه، ۱۵ ماه در داخل ایران زندانی بوده است.

وی عسگری را فردی توصیف کرد که در تشکیل حزب‌الله لبنان به عنوان یک حزب کامل با تمام ارکان نظامی، اطلاعاتی، فرهنگی و سیاسی نقش مهمی داشته است.

احمدی مقدم همچنین با اشاره به اینکه از طریق علی اکبر ناطق نوری، رئیس بارزسی ویژه دفتر رهبر جمهوری اسلامی خواستار رسیدگی به پرونده عسگری شده، گفته که اتهاماتی متوجه عسگری بود که در نهایت اثبات نشد و برای وی قرار مجرمیت هم صادر نشد.

احمدی مقدم همچنین با گلایه از مسئولان دولتی و امنیتی گفت: "این ظلم است که می‌گویند او پناهنده شده و خداوند از آدمی که این کار را کرد، نگذرد. علیرضا عسگری یک روز قبل از سفر به سوریه به دفتر من آمد و خیلی خوشحال بود. او گفت شاید دیگر همدیگر را نبینیم. من آمده‌ام اینجا تا حرف‌هایی را به شما بزنم که بعداً آن را پیگیری کنید. به یک مناسبتی به همراه فردی با یک گروه سیاسی نشستی داشت و وقتی نزد من آمد، گفت این افراد نیت شومی دارند که باید بعداً آن را به دیگران منتقل کنیم. حال کسی که یک روز قبل از سفر بیاید و اطلاعات دقیقی از خیانت یک گروه بدهد چه طور می‌تواند پناهنده شود؟"

وی همچنین خبر داد که شورای عالی امنیت ملی و نهادهای امنیتی کشور اذعان دارند که عسگری ربوده شده ولی برخی افراد هستند که به گفته فرمانده پلیس ایران بی انصاف هستند، در این زمینه تشکیک ایجاد می‌کنند.

دیروز و در تازه ترین واکنش، مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد ایران همچنان در حال مکاتبه درباره سرنوشت علیرضا عسگری با سازمان ملل و سازمان جهانی صلیب سرخ است، رویه ای که در طول 9 سال گذشته جاری بوده ولی هنوز پرده از ابهامات پیرامون سرنوشت این سردار ایرانی برنداشته است.

ثبت نظر

فرهنگ

روز ششم جشنواره کن

۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۳
پرویز جاهد
خواندن در ۵ دقیقه
روز ششم جشنواره کن