close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
بلاگ

اگر چاقو حمل کنید، چه مجازاتی در انتظار شماست؟

۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴
سوال و جواب حقوقی
خواندن در ۵ دقیقه
اگر چاقو حمل کنید، چه مجازاتی در انتظار شماست؟
اگر چاقو حمل کنید، چه مجازاتی در انتظار شماست؟

دنا دادبه

 

آیا حمل چاقو توسط افراد جامعه به دلیل حفظ امنیت عنوان مجرمانه دارد؟ آیا تصویب طرح جدید مجلس و جرم انگاری حمل سلاح سرد مانند چاقو و ... باعث کاهش آمار قتل در جامعه خواهد بود؟ در صورت پاسخ مثبت به پرسش، در گیر و دار زندگی پر خطر شهری در ایران با وجود زورگیری و اخاذی ماهرانه بعضی بزهکاران، امنیت زنان و دختران چگونه تامین خواهد شد؟ دنا دادبه، حقوقدان در این بلاگ پرونده یکی از موکلین خود را مرور کرده و به این سوالات پاسخ می دهد.

لاله یکی از موکلانم که به اتهام حمل سلاح سرد به دادسرا احضار شده بود اصرار داشت به قاضی ثابت کند که دلیل حمل چاقوی آشپزخانه در کیفش فقط دفاع شخصی در موارد ضروری بوده است. لاله به دلیل اضافه کاری در شرکتی خصوصی مجبور بود تا هر شب مسافتی تاریک تا ایستگاه ماشین های خطی در کیلومتر ده اتوبان تهران – کرج را پیاده روی کند و به همین دلیل حمل چاقو به لاله احساس امنیت داده بود تا درخواست مدیر شرکت مبنی بر اضافه کاری تا ساعت ده شب را بپذیرد.

لاله یکی از شب ها  طبق معمول سوار یکی از ماشین های خطی شده بود. از قضا راننده به دلیل این که عجله داشته تا به کاری شخصی برسد، منتظر سوارکردن مسافرهای بعدی نشده و با سوارکردن لاله حرکت کرده بود. با وجود این که لاله راننده را از قبل می شناخت و اولین بار نبود که سوار ماشینش شده بود، از این که با راننده تنها در ماشین بود، احساس ترس کرده و این احساس با آغاز پرسش هایی از سوی راننده - که به اعتقاد لاله کاملا شخصی بود-  به نقطه اوج خود رسیده بود و سرانجام لاله ناچار شده بود تا برای نشان دادن قدرتش به راننده با حالتی عصبی چاقوی خود را به او نشان داده و او را تهدید کند تا در صورت متوقف نکردن سوالاتش، مجبور به استفاده از چاقو و حمله به او خواهد شد.

راننده نیز از او درخواست کرده بود تا از ماشینش پیاده شود و فردای آن روز از لاله به دلیل قدرت نمایی به وسیله سلاح سرد شکایت کرده بود. در نهایت با اثبات غیر ضامن دار بودن چاقوی مورد استفاده توسط لاله و احراز حسن نیت لاله در حمل چاقو به دور از هر گونه قصدی مجرمانه، قاضی رای بر برائت او صادر کرد.

طبق قانون مجازات اسلامی، نگه داري و حمل سلاح سرد غيرجنگي مانند کارد آشپزخانه و انواع چاقوهاي ساده جرم تلقي نمي شود و مجازاتي براي آن در نظر گرفته نشده، مگر اين که شخص نگه دارنده يا حمل کننده سلاح، از آن استفاده مجرمانه کند.

بر اساس ماده ۶۱۷ قانون مجازات اسلامي هر کس به وسيله چاقو يا هر نوع اسلحه ديگر تظاهر يا قدرت نمايي کند، يا آن را وسيله مزاحمت اشخاص يا اخاذي يا تهديد قرار دهد يا با کسي گلاويز شود در صورتي که از مصاديق محارب نباشد، به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد و چنان چه محارب شناخته شود، محکوم به حد خواهد شد.

به طورکلی در مورد حمل سلاح، دو سیاست در کشورهای مختلف حاکم است. برخی کشورهای اروپایی، حمل سلاح را به طور کامل ممنوع و در مقابل در آمریکا افراد حق حمل سلاح - حتی از نوع گرم آن را - دارند و این مساله حتی منوط به داشتن مجوز خاص هم نشده، بلکه حق دفاع مشروط مستلزم حمل سلاح برای مردم بوده و این مساله به رسمیت شناخته شده است. از سوی دیگر بر اساس آمار پلیس آگاهی بیش از ۳۵ درصد قتل ها در کشور با سلاح سرد انجام شده است. این تعداد از قتل ها با استفاده از چاقو، قمه، دشنه، شمشیر و ساطور انجام شده است. همچنین ۶۹ درصد قتل ها بدون برنامه ریزی قبلی و در اثر یک حادثه ناخواسته رخ داده است. افراد معمولا در زمان عصابنیت کنترلی بر خشم خود ندارند و با استفاده از سلاح سرد همراه خود ناخواسته چند ضربه به طرف مقابل وارد کرده که همین امر باعث وقوع قتل و نزاع های خونین می شود.

حدود هشت سال پیش نیروی انتظامی در جهت کاهش برخی جرائم خشن، بحث ممنوعیت حمل سلاح سرد را مطرح کرد. این موضوع از سوی دولت وقت در قالب لایحه ای به مجلس فرستاده شد. یک فوریت آن تصویب شد ولی به صورت جامع و کامل به نتیجه نرسید و علیرغم اینکه هراز گاهی در سه دوره مجلس مورد توجه قرار گرفت اما در ادامه در کمیسیون حقوقی و قضائی چندین سال مسکوت ماند.

جرم انگاری کردن سلاح سرد باعث مخالفت برخی نمایندگان و مسئولین شد چرا که بعضی حقوق دانان معتقدند وسیله خود به تنهایی نمی تواند و نباید عنوان مجرمانه داشته باشد ولی در نهایت این موضوع جرم انگاری شد و تصمیم بر آن شد که پلیس و قوه قضائیه با کسانی که با سوء نیت سلاح سرد را حمل کنند، برخورد لازم را انجام دهد. امسال این لایحه پس از کش و قوس فراوان و اختلاف نظر میان صاحب نظران سرانجام در کمیسیون قضائی مجلس تصویب شد و اینک منتظر تبدیل شدن به قانون است.

از سوی دیگر احراز سوء نیت مجرمانه از سوی قاضی دشوار خواهد بود. به عنوان مثال شاید حمل چاقو توسط چوپان در کوه و دشت طبیعی وبه دور از سوء نیت باشد ولی اثبات این قضیه در مورد افراد جامعه بسیار پیچیده تر خواهد بود. همان طور که در پرونده ریحانه جباری شاهد بودیم موضوع خرید چاقو توسط او با سوءنیت مجرمانه و یا با حسن نیت و استفاده از آن به دلیل دفاع شخصی از خود و یا قصد عمد قتل مقتول تا به امروز مبهم و مورد انتقاد منتقدان زیادی از هر دو گروه قرار گرفته است.

 

 

ثبت نظر

xhdix
۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۴

یه تهدید جدی ولی ابزار دفاعی لازم.
فرهنگ سازی و آموزش میخواد.
حداقل سه نسل زمان میبره

بلاگ

چرا همانی نشدم که می خواستم ؟

۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴
ماهرخ غلامحسین‌پور
خواندن در ۵ دقیقه
چرا همانی نشدم که می خواستم ؟